COVID-19. Şapte persoane din echipa medicală care a fost în Republica Moldova, depistate cu noul coronavirus

Publicat: 17 05. 2020, 22:47
Actualizat: 06 04. 2021, 23:25
Teri sferturi dintre medicii care au vrut să lucreze în închisori, au fost respinși la angajare Sursă Foto: Mediafax Foto

Şapte persoane care au revenit în România, sâmbătă, după o misiune umanitară de 14 zile în Republica Moldova, au fost depistate cu noul coronavirus, relatează Adevărul .

4 cadre medicale infectate:

Dintre cele 7 persoane infectate, un număr de 4 sunt cadre medicale (3 medici şi o asistentă medicală). Toate persoanele sunt asimptomatice, cu stare generală bună. Cei infectați sunt tratați în ţară.

„Îmi pare rău că s-au infectat, apreciez misiunea efectuată în regim de voluntariat. Le doresc sănătate, regret că s-au infectat, dar am convingerea că ceea ce au făcut contează enorm pentru România”, a declarat Ludovic Orban.

Cei 42 de medici şi asistenţi români au mers în Republica Moldova pentru a-i ajuta pe colegii lor de dincolo de Prut să trateze cazurile de COVID-19.

Cadrele medicale revenite din Republica Moldova au fost întâmpinate de către premierul Ludovic Orban, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Medicii şi asistenţii români au primit mulţumiri şi din partea autorităţilor moldovene, care vineri, la Chişinău, le-a acordat diplome de onoare.

Medicii români care au venit în Republica Moldova au șansa să învețe de la doctorii noștri cum se tratează COVID-19:

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a declarat la începutul lunii, după o întrevedere cu președintele Igor Dodon și cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Zinaida Greceanîi, că medicii români care au venit în țara sa pentru a ajuta în lupta împotriva COVID-19 au și șansa de a învăța de la medicii moldoveni cum se tratează această boală, date fiind rezultatele obținute de Moldova în această perioadă.

„Vreau să remarc ajutorul pe care Republica Moldova l-a primit din partea mai multor țări, aici menționez de vizita ministrului de Externe al Ungariei și, bineînțeles, vizita ministrului de Externe al României, care a venit, în primul rând, să însoțească o echipă de medici, care activează și fac schimb de experiență cu medicii noștri. De ce eu tot spun despre schimb de experiență… Da, în primul rând, medicii români ajută medicilor noștri, dar, pe de altă parte, eu vreau încă o dată să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri, care au ajutat și ajută la tratarea persoanelor infectate”, a spus premierul moldovean.