CROAȚIA pune ARMATA în stare de alertă și ia în calcul închiderea graniței cu Serbia. „Nu mai putem suporta povara refugiaților”

Publicat: 18 09. 2015, 15:08

This browser does not support the video element.

Schimbare de abordare a Croației în cazul crizei refugiaților. La două zile după ce a anunțat că îi va primi cu brațele deschise pe oamenii care caută o rută către Europa după ce Ungaria a închis froniera, autoritățile de la Zagreb iau și ele în calcul închiderea totală a frontierei cu Serbia, după ce în doar 48 de ore 14.000 de refugiați au ajuns în Croația.

Premierul Zoran Milanovic a declarat că țara sa nu poate accepta și nici nu va mai accepta povara imigranților și a recunoscut că autoritățile croate nu pot controla afluxul de migranți. Milanovic a adăugat că a venit momentul ca țara sa să abordeze altfel problema imigranților, ceea ce premierul croat a numit „Planul B” și care presupune ca autoritățile de la Zagreb să nu mai înregistreze și nici să nu mai ofere găzduire imigranților.

Totodată, Milanovic a avertizat Uniunea Europeană că țara sa nu are de gând să devină un „hotspot”pentru migranți.

Un „hotspot” este un centru de primire și triere finanțat de Uniunea Europeană, creat în țările de sosire pentru a înregistra și identifica imigranții. Trierea se face între persoanele care s-ar încadra în statutul de refugiat și imigranții economici ilegali, condamnați să se întoarcă în țările de origine. 

La rândul său, președintele croat, Kolinda Grabar Kitarovici, a cerut armatei să fie în stare de alertă și să acționeze dacă este nevoie să protejeze frontiera de imigranți.

În acest moment, singurul punct de frontieră care a rămas deschis este cel situat la Bajakovo, pe drumul principal dintre Belgrad și Zagreb.

Slovenia oprește trenurile care vin din Croația

Imigranții iau în calcul varianta pătrunderii în spațiul Schengen prin Slovenia, unde, în cursul nopții trecute, au ajuns deja 150 de imigranți. Acolo se încearcă menținerea sub control a traficului refugiaților, oficialii anunțând că pot oferi imediat adăpost și îngrijiri medicale pentru 5.000 de persoane. Totuși, Slovenia a anunțat că închide liniile de legătură feroviară cu Croația până vineri seară și a întărit paza la granițe, mai ales la Obrezje, principalul punct rutier între cele două țări.

Premierul sloven, Miro Cerar, a declarat joi că țara sa este hotărâtă să respecte regulile Schengen. „Nu putem permite să treacă granița unor persoane care nu îndeplinesc condițiile de intrare în Uniunea Europeană”, a declarat el la postul de televiziune TV Slovenia.

Germania anunță măsuri excepționale pentru a impune cotele obligatorii

Germania amenință că va impune un vot cu majoritate calificată în Consiliul UE pentru a forța statele membre că accepte cotele obligatorii de distribuire a celor 120.000 de refugiați ajunși în Europa.

„Pur si simplu nu se poate ca Germania, Austria, Suedia și Italia să poarte singure această povară. Nu așa funcționează solidaritatea europeană. Dacă nu este altă cale, atunci ar trebui luată serios  folosirea instrumentului de majoritate calificatăa utiliza instrumentul de majoritate calificată”, a declarat, într-un interviu acordat  Passauer Neue Presse, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Anunțul său vine în contextul în care la reuniunea JAI de luni, miniștrii de interne ai țărilor membre nu au reușit să ajungă la un acord privind cotele de distribuție a refugiaților. (A contribuit Cristina Andrei)