CSM a suspendat-o pe Georgeta Barbălată din funcția de judecător

Publicat: 03 09. 2012, 13:26
Actualizat: 31 07. 2014, 14:01

Georgeta Barbălată, judecător la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), a fost suspendată din funcție, luni, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva sa.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată în ședința Secției pentru judecători a CSM.

„Sesizarea inițială, în cauza în care se efectuează cercetări față de doamna judecător, a fost formulată de Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției”, se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de CSM.

În 21 august, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii respinsese solicitarea Inspecției Judiciare de suspendare din funcție a judecătoarei Georgeta Barbălată, până la finalizarea verificărilor privind buna reputație profesională.

Georgeta Barbălată a demisionat în 27 iulie din funcția de purtător de cuvânt al ICCJ, după ce procurorii anticorupție au început urmărirea penală în cazul ei pentru favorizarea infractorului, fiind acuzată că l-a avertizat pe fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov Mihai Vlad că-i va fi percheziționată locuința.

Recent, procurorii DNA au extins cercetările în cazul judecătoarei Georgeta Barbălată, pe care o acuză și de divulgare de informații în cauze ce privesc siguranța națională, după ce i-ar fi spus fostului șef al SIPI Ilfov despre două mandate de interceptare.

Potrivit unor surse judiciare, judecătoarea Georgeta Barbălată i-ar fi spus fostului șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov Mihai Vlad despre faptul că în noiembrie 2011 a emis două mandate de interceptare în cadrul unor anchete penale, pe numele comisarului șef al Gărzii Financiare Ilfov Dragoș Rusu și al fostului președinte al Consiliului Județean Ilfov Cristache Rădulescu.

Procurorii anticorupție au extins astfel urmărirea penală în cazul Georgetei Barbălată și o acuză atât de favorizarea infractorului, cât și de fapta prevăzută la articolul 169 alineatul 1 din Codul penal, respectiv divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranța statului. Pedeapsa pentru această infracțiune este închisoarea de la șapte la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

Georgeta Barbălată este cercetată într-un dosar în care sunt acuzați fostul șef al SIPI Ilfov, fostul vicepreședintele al CSM George Bălan și fostul consilier al acestuia Marcel Sâmpetru.

Vlad Mihai este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Bălan este cercetat pentru complicitate, iar Marcel Sâmpetru de instigare la această infracțiune.

Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înțelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcțiile pe care și le doreau, susțin anchetatorii DNA.

„Încercările de a manipula numirile din interior instituțiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul și de aportul unor persoane care au funcții de conducere în cel mai înalt for al magistraților, cu atribuțiuni directe în procedura de numire a procurorului șef al DNA și a procurorului general al României”, arată procurorii anticorupție în referatul de începere a urmăririi penale.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat, în 10 iulie, la solicitarea DNA, percheziționarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, și a biroului și locuinței procurorului Marcel Sâmpetru, detașat la CSM.

Secția pentru procurori a CSM a dispus, în 11 iulie, suspendarea din funcție a lui George Bălan, membru al CSM, procuror în cadrul Parchetului Curții de Apel București, și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inspecția Judiciară a declanșat, la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție, verificări privind buna reputație a procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru.