CSM dă aviz negativ cererii lui Toader de revocare a lui Kovesi. Cum s-a apărat șefa DNA și cum a reacționat ministrul Justiției la „discursul seducător” al lui Kovesi. UPDATE

Publicat: 27 02. 2018, 17:54
Actualizat: 28 02. 2018, 12:28

În fața secției de procurori al CSM, Tudorel Toader a reluat prezentarea raportului pe baza căruia a cerut revocarea șefei DNA, admițând că s-au făcut și lucruri bune în cadrul Direcției, însă acestea nu le justifică pe „cele rele”. Înainte de a asculta pledoaria lui Kovesi, ministrul Justiției a anticipat un aviz negativ al CSM în privința cererii de revocare, comentând însă că, până la urmă, adevărul va ieși la iveală. 

„Rezultatul e previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituție. Nu e problemă…Pot să vă spun si rezultatul (…) Eu mi-am făcut datoria ca ministru, nu neg lucrurile bune care s-au făcut. Dar alea bune nu le justifică pe cele rele. Luând în considerare lucrurile bune, datoria mea este să scot la suprafață aceste lucruri și să le spunem public. Eu mi-am îndeplinit datoria pe care o prevede legea.”, a comentat Toader, insistând că este nevoie de o nouă abordare la DNA. 

Șefa DNA a susținut că motivele invocate de ministrul Justiției  pentru revocarea sa „sunt nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice, iar unele sunt simple susțineri care nu confirmă nimic din realitate”. Ea i-a reproșat lui Toader că-i impută că nu a prevăzut ce decizii ar putea lua Curtea Constituționă în privința unor spețe concrete și a insistat că nu a contestat autoritatea Curții sau hotărârile acesteia. 

Mai mult, acuzată că a arogat DNA competențe pe care nu le avea, Kovesi a susținut că, de fapt, Tudorel Toader este cel care și-a depășit competența, iar acest lucru a fost sancționat de CSM. 

„Declarațiile pe care ministrul Justiției referitor la acest dosar cunoscut publicului (dosarul Belina – n.r.), în 26 septembrie am sesizat CSM și am considerat că, prin declarațiile prin care ministrul Justiției le-a făcut, a fost în măsură să afecteze independența sistemului judiciar. CSM a decis că tocmai ministrul Justiției este cel care și-a depăsit competența. Este vorba despre decizia numarul 172 din 2017”, a declarat procurorul-șef DNA. 

Laura Codruța Kovesi a răspuns și acuzațiilor de dezinformare, susținând că interviurile și ieșirile sale publice nu au avut nicio legătură cu reacțiile unor oficiali europeni sau ambasadori.

„Nu există nicio dispoziție legală să interzică unui procuror să se exprime privind dispozițiile legale, dacă ar fi așa ar trebui sa desființăm toate revistele de specialitate (…) Nu știu care sunt afirmațiile de o gravitate fără precedent (n.r.: care să afecteze imaginea României în plan extern), probabil criterii obiective, măsurători, dar faptul că dumnealui a oferit explicații în fața partenerilor externi, nu văd care este legătura între interviuri și oficiali care au pornit discuții despre modificările legsilative, când mii de judecători și procurori și-au exprimat opinii critice la proiectul de lege. Este absolut subiectiv să susții că nouă ambasadori care s-au prezentat la ministerul Justiției au făcut acest lucru pentru că procurorul șef al DNA s-a exprimat”, a mai spus Kovesi. 

Șefa DNA a insistat că procurorii din Direcție nu falsifică probe, iar în privința prescrierii unor fapte a reluat explicația conform căreia termenele au fost calculate pe alte coordonate. 

Toader: Categoric, nu mă convingeți

 „Discursul dvs poate fi seducător, dacă îl faceți în fața celor care nu se pricep deloc. Categoric nu mă convingeți”, a replicat ministrul Justiției. Toader a comentat că, indiferent de decizia CSM și a președintelui, dezbaterea pe tema managementului de la DNA va continua, iar „adevărul va ieși la suprafață”.

„Pe mine nu m-a convins nimic din contra-argumentele dvs. Sigur vor judeca românii, convingerea mea este că adevărul iese la suprafață”, a spus el. 

Anterior, Toader a reluat motivele pentru care a cerut revocarea lui Kovesi, amintind de dosarul Microsoft pe care, a spus el, nu poți să-l uiți, ci trebuie „să-l vizezi și noaptea”.

„O să ne întâlnim în consiliul de management strategic săptămâna viitoare. Trebuie să facem ceva. Nu poți să spui >. Pe ăla îl visezi și noaptea. Sute de milioane de euro care trebuie decapați. Eu mi-am făcut datoria ca ministru și nu neg lucrurile bune care se fac. Dar spuneam, în raport, și repet: Cele bune nu le justifică pe cele rele”, a declarat Tudorel Toader, în fața secției de procurori din cadrul CSM.

Toader spune că a aflat și de cazul unei persoane care are dosar la DNA și care susșine că ar face orice ca acesta să înainteze.

” Mi-a spus >. Asta este justiție în sensul respectării drepturilor fundamentale?”, a mai spus ministrul Justiției.

Acesta a precizat că a întrebat oficialii din Japonia, în timpul vizitei desfășurate în urmă cu câteva zile, care este perioada de analiză și finalizare a unei cauze, iar cea maximă, în cazurile grave, este de șase luni.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut, joi, revocarea din funcția de procuror șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi, invocând mai multe motive, printre care neverificarea unor procurori, cum ar fi cei de la DNA Ploiești, despre care apăruseră informații privind abuzuri, eșecul Microsoft sau transcrieri false în dosare.

De asemenea, Toader a cristicat de calcul al numărului de achitări dat de Direcție, raportările eronate care ar fi fost prezentate de către instituția condusă de Laura Codruța Kovesi și comportament excesiv de autoritar al acesteia, susținând că s-a implicat personal în dosarele altor procurori și a prioritizat dosarele după impactul mediatic.

Ulterior anunțului, președintele României și-a anunțat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, precizând că va studia raportul care a stat la baza propunerii făcute de ministrul justiției. Șeful statului a declarat că prestația ministrului Justiției nu l-a convins. 

Procedura de revocare presupune un aviz consultativ din partea Secției pentru Procurori a CSM, decizia finală urmând a fi luată de președintele României.