Cu cât cresc pensiile în 2017

Publicat: 16 12. 2016, 07:53

„Acest Guvern nu taie salarii, nu taie sporuri. Aș vrea să vă spun de alt lucru important: astăzi în OUG stabilită am plăcerea să vă anunț că valoarea punctului de pensie se majorează cu 5,25%”, a anunțat Dragoș Pâslaru, joi seară, într-o conferință de presă.

Executivul a decis prorogarea cu două luni a implementării unor măsuri fiscale, care au fost aprobate în anii trecuți, potrivit Mediafax.

„În acest an, pentru că bugetul ar putea să vină deja în luna ianuarie, atunci luăm această măsură de a amâna implementarea măsurilor aferente, practic lăsăm posibilitatea viitorului Guvern să își aplice politicile economice și sociale așa cum le consideră de cuviință. Avem câteva legi asupra cărora trebuie să ne aplecăm. Aș spune de exemplu legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Trebuie să facem câteva prorogări pe această lege, altfel salariile ar scădea, deoarece în 284 salariul de referință este de 600 de lei, iar salariile în sectorul public sunt calculate coeficient aplicat la suma de 600 de lei și există coeficient aplicat la suma de 600 de lei și există coeficient începând cu 1. Deci dacă nu prorogăm, 284 atunci foarte multe salarii s-ar înjumătăți”, a explicat ministrul Finanțelor, Anca Dragu, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

În plus, potrivit ministrului Muncii, Executivul a prorogat și unele măsuri refetitoare la neacordarea de premii, tichete de masa, tichite cadou, vouchere de vacanță, indemnizație de ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă sau retragere, menținerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2016 a indemnizațiilor de care beneficiază unele categorii de persoane, decontarea a numai 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple pentru magistrați și revoluționari.

Potrivit ministrului Finanțelor, Guvernul a mai prorogat până la finalul lunii febriarie 2017 prevederilor din Legea educației, conform cărora educației îi va fi alocat un buget de 6% din PIB , iar cercetării 1% din PIB.

„Neadoptarea acestor măsuri pe care le-am inclus în acest act normative ar genera un impact de circa 49,1 miliarde lei, reprezentând 6,08% din PIB pentru 2017”, a mai spus Dragu.

Executivul a decis și prorogarea cu un an implementării a trei ordonanțe de guvern, respectiv OG 5/2013, privind stabilirea unor măsuri special de impozitare a activităților cu character de monopol natural din sectporul energiei electrice și al gazului natural, OG 6/2013, privind instituirea unor măsuri special pentru impozitarea exploatării resurselor natural, altele decât gazelle natural și OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor natural, neprorogarea lor riscând să genereze o reducere a veniturilor bugetare de 975 de milioane de lei.