• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Cum a fost făcută fotografia anului în România

Când românii au văzut pe internet fotografia în care Traian Băsescu râde cu gura până la urechi în mijlocul a 50 de înalți ierarhi ai Bisericii Ortodox, au râs și ei, crezându-se în fața unei prelucrări în Photoshop extrem de reușite.

Când românii au văzut pe internet fotografia în care Traian Băsescu râde cu gura până la urechi în mijlocul a câteva zeci de înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, au râs și ei, crezându-se în fața unei prelucrări în Photoshop extrem de reușite. Citind explicația, au putut vedea cum realitatea bate imaginația. Fotografia este reală și a fost făcută, sâmbătă, după slujba de canonizare a mitropolitului Andrei Șaguna, de către fotoreporterul Sebastian Marcovici, colaborator al ProSport și Mediafax.

Sebastian Marcovici, fotoreporter

Acesta a povestit pentru gândul cum a reușit să surprindă imaginea care a făcut astăzi înconjurul internetului, după o extrem de lungă slujbă de canonizare, care nu promitea mare lucru din punct de vedere fotografic. „În timpul slujbei, care a durat foarte mult, am făcut niște fotografii destul de clasice. Singurul lucru mai interesant, pe plan local, ar fi fost faptul că președintele stătea lângă reprezentanții Forumului German, lângă primarul orașului Sibiu, Klaus Johannis, și ei sunt cam în ceartă”, spune fotoreporterul.

Înăuntrul Catedralei Mitropolitane din Sibiu era înghesuială mare: într-o parte Traian Băsescu, lângă care se adunaseră „de la directorul de muzeu până la ultimul politician din oraș”. În cealaltă, mulțimea. „Am zis că mai bine ies ca să-l prind pe președintele Traian Băsescu afară, voiam să-l fotografiez pe treptele catedralei. Mă temeam că, la final, se va crea înghesuială și nu voi mai reuși să ies la timp”, și-a făcut planul Sebastian Marcovici.

A așteptat o vreme în fața catedralei. „Traian Băsescu n-a ieșit din prima. Au ieșit mai întâi ierarhii, în grupuri mici. Unii dintre ei m-au rugat să le fac fotografii cu aparatele lor. Mai întâi erau cinci ierarhi, apoi zece și, după ce s-au strâns toți, a ieșit și președintele Băsescu. Ierarhii l-au invitat între ei. În spatele lui se aflau ministrul Ariton și alți reprezentanți ai PDL. Cineva de la PDL a făcut o glumă, iar Băsescu a izbucnit în râs. A durat o fracțiune de secundă pentru că s-a prins că a exagerat, că a râs în gura mare, și și-a compus o față serioasă”, își amintește fotoreporterul.

Nu crede că realizarea acestei poze a fost doar o chestiune de noroc. „A fost un noroc pregătit, pentru că am ieșit din catedrala la momentul potrivit, pregătisem totul, aveam focusul potrivit”.

Sebastian Marcovici are 25 de ani și a fost desemnat anul trecut fotograful sportiv al anului, de către Asociația Artiștilor Fotografi din România.

Inchide