Cum a plimbat Nițu dosarul Oprea prin Parchetul General, după ce și-a văzut numele în solicitarea DNA, la rubrica „folos necuvenit”

Publicat: 25 01. 2016, 20:13
Actualizat: 11 10. 2016, 23:06

Procurorul general Tiberiu Nițu s-a abținut de la a-și pune semnătura pe solicitarea privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, pasând prim-adjunctului său Bogdan Licu cererea venită de la DNA. Asta în condițiile în care numele său apare în documentul procurorilor care susțin că atribuirea coloanei oficiale prin acordul semnat de fostul vicepremier a constituit un folos necuvenit pentru procurorul general.

Prim-adjunctul Bogdan Licu și-a susținut însă doctoratul sub coordonarea lui Gabriel Oprea, după cum a arătat gândul aici, astfel că și acesta a pasat cererea DNA mai departe, nedorind să își pună semnătura pe ea. Într-un final, solicitarea DNA a ajuns la adjunctul Procurorului General, Codruț Olaru, fost șef al DIICOT, care a semnat-o și a transmis-o Senatului, acesta urmând să stabilească un calendar pentru dezbaterea ei în Comisia Juridică, apoi în plen.

„Procurorul general dorește să sublinieze faptul că activitatea procurorilor este guvernată de principiul independenței, astfel încât nimeni nu poate interveni în deciziile procurorului de caz. În considerarea acestor principii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a abținut de la soluționarea solicitării Direcției Naționale Anticorupție, aceasta urmând a fi soluționată de prim adjunctul procurorului general”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Totodată, Nițu s-a abținut de la orice declarații referitoare la protocolul încheiat cu MAI prin care ar fi beneficiat de coloană oficială, obținând astfel, conform DNA, „foloase necuvenite”.

„Având în vedere obligația de rezervă specifică magistraților și consecvent poziției adoptate întotdeauna în cazul dosarelor aflate în curs de soluționare, domnul Tiberiu Mihail Nițu – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție apreciază că nu este oportun să facă nici un fel de declarații în ceea ce privește aspectele de la punctul 2 al comunicatului Direcției Naționale Anticorupție”, se arată în comunicatul parchetului. 

DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu. Mai exact, procurorii îl acuză pe fostul vicepremier și ministru de interne că a folosit ilegal coloana oficială „în cvasitotalitatea deplasărilor”, inclusiv când mergea la restaurant și acasă. Magistrații explică în cererea de urmărire penală mecanismul care se pune în mișcare atunci când se formează coloana demnitarului, precizând că fiecare deplasare presupune redirecționarea unui număr semnificativ de agenți de poliție de la posturile unde își desfășoară în mod obișnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul. În noaptea în care Bogdan Gigină a murit deschizând coloana oficială a lui Oprea dispozitivul a fost format din 27 de polițiști aflați în intersecțiile de pe traseu, precizează procurorii.

DNA îl acuză totodată pe Oprea de încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Nițu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere. Consecință produsă de acesta ar fi un folos necuvenit pentru Nițu, susțin procurorii. Cererea privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea a fost transmisă procurorului general împreună cu referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului. Pentru a da explicații în fața procurorilor, senatorii trebuie să încuviințeze solicitarea DNA, cu votul a jumătate plus unul din cei prezenți. Oprea susține, însă, că este nevinovat și că nu regretă nicio decizie pe care a luat-o.