Cum arată noua magistrală de metrou M5: Când ar urma să fie inaugurată – VIDEO

Publicat: 10 09. 2020, 14:50
Actualizat: 10 09. 2020, 15:13

Magistrala de metrou M5 din Drumul Taberei ar urma să fie deschisă călătorilor duminică, 13 septembrie, dacă în urma recepției finale a lucrărilor toate aspectele sunt în regulă.

În cadrul inspecției de marți s-a constatat că anumite elemente nu sunt finalizate, însă dacă acestea vor fi gata până vineri, magistrala ar urma să fie deschisă duminică, chiar înainte de începerea noului an școlar.

Într-un videoclip filmat din cabina unui tren de metrou a fost postat pe YouTube se poate observa cum arată magistrala care începe din stația Valea Ialomiței, urmată de Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară și Eroilor 2.

Cum arată noua magistrală de metrou M5

Lucrările la Magistrala M5 din Drumul Taberei au început în 2011, iar conform contractului durata acestora, în ceea ce privește galeriile, stațiile și depoul urma să fie de 36 de luni – adică 3 ani. Totodată, a fost scos la licitațiile și contractul referitor la sistemele de semnalizare și automatizare, care a fost semnat în 2019 cu firma Alstom.

Din cauza mai multor probleme care au apărut pe parcursul execuţiei lucrărilor, termenul de finalizare a fost devansat pentru 2015, însă magistrala este deschisă după 9 ani de la semnareea contractului.

Reprezentanții Metrorex au anunțat că pe Magistrala 5 vor circula în perioada următoare trenurile Bombardier, însă în prezent se fac teste dinamice și cu trenurile vechi IVA.

Proiect de 3 ani, gata după 9 ani

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon. Prima secțiune este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Odată ce M5 va fi pusă în funcțiune, Bucureștiul va avea 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.

De asemenea, firma Alstom a implementat un sistem digital de control al trenurilor – primul sistem de semnalizare CBTC (Communication-based Train Control) instalat în România, sistemul folosit fiind Urbalis 400, care este folosit în 23 de țări.

„Urbalis 400 este un sistem avansat de control al traficului pentru controlul trenului bazat pe comunicații, care va contribui la reducerea congestionării traficului din București deoarece sistemele cresc capacitatea de transport cu intervale de succesiune a trenurilor de până la 90 de secunde. Modernizat în permanență și conceput special pentru linii de metrou cu un număr mare de pasageri, sistemul oferă o gamă de funcții considerabilă, care contribuie la reducerea intervalului de succesiune a trenurilor și creșterea vitezei medii”, precizează reprezentanții Alstom.