Cum explică Fenechiu greva de la Tarom: Doar 50 de angajați au protestat. Erau în pauză de masă

Publicat: 06 02. 2013, 15:30
Actualizat: 20 11. 2016, 03:07

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, susține că doar aproximativ 50 de salariați au protestat spontan la Tarom și că nu au declanșat o grevă colectivă, deoarece au întrerupt lucrul doar în pauza de masă, nemulțumiți de faptul că directorul tehnic a anulat licențele unora dintre ei.

„E vorba de un protest al aproximativ 50 de salariați care erau în pauză. Aceasta nu reprezintă, conform legii, o încetare colectivă, voluntară, a lucrului. Imediat după pauză au intrat la lucru. Nu a fost perturbată activitatea companiei Tarom”, a precizat Fenechiu.

Ministrul a explicat faptul că nemulțumirea protestatarilor a survenit în urma unei decizii administrative a companiei, care, odată aplicată, va diminua veniturile unor angajați.

„Motivul protestului este legat în general de decizia, pe care eu o consider corectă, a directorului tehnic referitoare la neprelungirea licențelor pentru o parte din personalului tehnic. Cei care lucrează în Tarom cu toți au licențe în baza cărora beneficiază de niște sporuri salariale. Anumite activități de acolo considerăm că nu trebuie să se desfășoare neapărat cu licență”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Fenechiu a mai subliniat faptul că el și-a propus eficientizarea companiilor din subordine, iar renunțarea la unele licențe face parte din strategie.

Compania Tarom a decis, miercuri, după discuții cu reprezentanții Sindicatului Național Tehnic și cei ai Ministerului Transporturilor, să facă o evaluare obiectivă pentru a stabili care sunt licențele necesare pentru desfășurarea operațiunilor tehnice.

Tarom arată, într-un comunicat de presă transmis agenției MEDIAFAX, că o comisie internă, din care vor face parte și membri ai Sindicatului Național Tehnic al companiei, va face în cel mai scurt timp o evaluare obiectivă, pentru a stabili care sunt licențele necesare pentru desfășurarea operațiunilor tehnice.

Compania precizează că, în perioada următoare, vor expira aproximativ 200 de licențe ale personalului tehnic.

Aproximativ 200 de angajați Tarom au oprit spontan lucrul, nemulțumiți de faptul că reprezentanții companiei au refuzat să prelungească licența pentru cei care lucrează pe partea tehnică, ceea ce ar duce la reducerea salariilor cu 400 de lei, a spus Aurel Curdov, lider al Sindicatului Tehnic Tarom.

Secretarul general al Sindicatului Național Tehnic Tarom a declarat miercuri că protestul nu a fost organizat de către sindicat, deși știa de marți că există o stare de tensiune printre angajați și a anunțat conducerea companiei.

Liderul sindical a mai spus că tot personalul tehnic ar urma să ajungă treptat, pe măsură ce expiră licențele, în această situație. El a explicat că odată cu expirarea licenței oamenii pierd lunar aproximativ 400 de lei, plus niște bani care se acordă la concediu.

Curdov susține că sunt aproximativ 170 de persoane care mai au astfel de licență și sunt hotărâte să ceară ca aceste documente să rămână valide până la pensie sau până la plecarea din companie.