Cum explică premierul Ponta majorarea bugetelor pentru Camera Deputaților și Senat

Publicat: 22 01. 2013, 09:24
Actualizat: 29 07. 2014, 20:33

Premierul Victor Ponta a mărturisit, luni, că nu este mulțumit de bugetul de stat pe 2013.

„Nu este un buget de care să fiu mulțumit. Aș fi vrut să am mai mulți bani pentru autostrăzi, pentru Sănătate, pentru Educație. Dar este un buget realist”, a spus luni seara primul-ministru, invitat la o televiziune de știri.

El a arătat că l-a rugat pe ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, să explice cifrele din bugetul de stat pe acest an.

„Între bugetul care a fost aprobat (pentru 2012) și ceea ce s-a cheltuit a apărut o diferență, deoarece anul trecut eu nu i-am lăsat să cheltuiască nici măcar ce au avut alocat, pentru că nu aveam bani”, a spus primul ministru al României.

„La Camera Deputaților și la Senat nu am acordat nici un leu în plus. Diferența care apare este raportată la cât s-a cheltuit”, a afirmat Ponta.

Gândul a scris că din calculele de la Ministerul Finanțelor reiese că noul parlament va costa cu 9,65% mai mult în conturile Camerei Deputaților și cu 1,5% la Senat. 

Ponta a mai spus că, de exemplu, în cazul Administrației Prezidentiale, „nu i-am lasat să cheltuiască anul trecut nici măcar ceea ce aveau alocat”.

Pe de altă parte, bugetul SPP crește în 2013 față de anul trecut pentru că SPP își construiește un sediu, în prezent sediul serviciului fiind în Palatul Parlamentului.

„Bani în plus s-au dat doar pe proiecte începute și aproape de finalizare. Acesta este și cazul Teatrului Național”, a explicat Ponta, care a precizat că cele mai mari creșteri de buget în 2013 le are Ministerul Sănătății, sume importante fiind alocate și pentru plata salariilor reîntregite ale bugetarilor și pentru plata pensiilor care se indexează cu 4%.

Totodată, un miliard de euro sunt prevăzuți pentru cofinanțarea proiectelor de atragere a fondurilor europene.

Venituri suplimentare de 2,9 miliarde de lei din pachetul de măsuri fiscale

Pe de altă parte, premierul a spus că pachetul de măsuri fiscale care urmează să fie adoptat marți în ședința specială de Guvern va aduce venituri suplimentare de 2,9 miliarde de lei. 

Potrivit vicepremierului Daniel Chițoiu, ministru al Finanțelor, pachetul de măsuri presupune, în linii mari, o ajustare a impozitării în sensul simplificării impozitării pentru IMM-uri și micro-întreprinderi care au o cifră de afaceri sub 65.000 de euro.

El a arătat că va fi introdusă impozitarea suplimentară la venituri obținute din liberalizarea prețului la gaze atât pentru consumatorii casnici cât și noncasnici, specificând că măsura privește companiile producătoare de gaze.

Chițoiu a arătat că a fost simplificată și lărgită baza de impozitare la impozitul pe veniturile obținute din agricultură în toate domeniile – vegetal, animal, pomicol – în sensul simplificării și în sensul extinderii bazei de impozitare și creării unui mediu concurențial care să aibă ca efect eliminarea evaziunii fiscale din zona agriculturii.

Ministrul Finanțelor a precizat că va fi introdusă o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinanțarea proiectelor cu bani europeni.