Cum mi-am cumpărat o viză de flotant ca să-mi înscriu copilul la clasa pregătitoare. CALVARUL PRIN CARE TREC PĂRINȚII pentru a-și da copilul la o școală mai bună. ANCHETĂ GÂNDUL

Redactor:
Andreea Ofițeru
Viză de flotant pentru înscriere școală. Preț viză de flotant pentru clasa pregătitoare

Pentru a fi siguri că își vor înscrie copiii la școli mai bune, părinții sunt dispuși să-și cumpere vize de flotat ca să dovedească faptul că locuiesc în circumscripția unității de învățământ pe care și-o doresc și care de multe ori nu este în zona în care au domiciliul. Potrivit metodologiei de înscriere în învățământul primar, copiii care stau în vecinătatea școlii au prioritate, iar concurența la școlile bine cotate este foarte mare. Fenomenul există, dovadă fiind inflația cererilor de schimbări de domiciliu din ultimii ani, în această perioadă a anului, iar dorința părinților de a încerca să le ofere copiilor o educație cât mai bună, este de înțeles. Și, din cauza unor reglementări din educație înguste și restrictive, părinții trec printr-un adevărat calvar doar pentru a-și înscrie copilul la școala pe care o aleg ei.

Gândul a încercat să cumpere vize de flotant de pe site-urile de anunțuri, prețurile solicitate fiind între 80 și 150 de euro.  

Cum se obține cel mai ușor o viză de flotant

Primul lucru pe care îl fac părinții care vor să-și dea copilul la o școală ce nu se află în vecinătatea locuinței lor, este să caute rude sau prieteni care locuiesc în circumscripția școlii pe care o consideră potrivită, și care să „îi mute” în casa lor.

„Eu am înscris fetița la Școala nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu”. Deocamdată online. Urmeazvă să mă duc să duc actele zilele următoare, după ce îmi iese și viza de flotant. Stăm în Sectorul 3, dar am preferat să schimb domiciliul să fiu sigură că este îndeplinit un criteriu pentru înscriere, care spune că au prioritate copiii cu domiciliu în circumscripție. Norocul nostru este că avem niște prieteni care stau la o stradă de școală. Ne-am interesat și școala  Nr.11 asta este una dintre cele mai bune”, a spus a declarat o mămică care a dorit să rămână anonimă.

Cât costă o viză de flotant

Părinții care nu găsesc însă pe nimeni cunoscut care să locuiască în apropierea școlii, apelează la site-urile de anunțuri și cumpără practic o viză de flotant.

 

Școala nr.150 din Cartierul Cotroceni, Școala nr.70 din Piața Alba Iulia sau Școala nr 74 Ienăchiță Văcărescu din Sectorul 4 al Capitalei sunt câteva dintre școlile pentru care există oferte pentru viza de flotant. Prețurile variază între 80 de euro și 150 de euro.

Gândul i-a contactat pe unii dintre proprietarii care au pus anunțuri pe internet și a încercat să cumpere o viză de flotant.

„Vă trebuie copie după certificatul de naștere al copilului și un timbru fiscal de la Poștă. Dacă vreți eu pot și astăzi, că durează câteva zile”, ne spune domnul Octavian, propietarul unui apartament din Cotroceni, care, inițial, a cerut 150 de euro pentru viză. 

Este dispus însă să negocieze. „Vedem”, spune acesta întrebat dacă este dispus să mai lase la preț.  „Fenomenul este cunoscut de toată lumea din ce am văzut. Chiar de la școală îndeamnă părinții spre varianta asta”, mai spune bărbatul, care precizează că  banii se pot da și in rate, o parte acum, și o parte când îți iei viza.  Pentru că nu a obținut un răspuns ferm din partea noastră, domnul Octavian a revenit cu un telefon după câteva minute cu o ofertă mai bună: 100 de euro pentru o viză de un an.

Pentru o viză de flotant necesară pentru a merge la Școala Ienăchiță Văcărescu, oferta pentru care gândul a sunat nu mai era de actualitate. „Îmi pare rău, oferta nu mai este valabilă. Am luat deja o persoană cu un copil în spațiu”.

Un alt proprietar dornic să ia în spațiu pentru înscrierea la școală stă în Piața Alba Iulia. Ideea de a lua în spațiu i-a venit de la un prieten care și-a schimbat domiciliul pentru a-și înscrie copilul la Liceul Jean Monet. „Așa se procedează. Și secretariatul de la școală la fel recomandă. Și  la poliție se știe de practica asta”, a spus domnul Cosmin, care ia în spațiu părinții care fac înscrieri pentru Școala nr. 70 din apropiere de Piața Alba Iulia.

Costul pentru o viză de flotant pentru un an de zile costă 350 de lei. „Vă fac pentru un an de zile. Mai mult de un an de zile nu pot să vă fac. Vă iau 350 de lei, cam așa este prețul,  până în 100 de euro”, a declarat domnul Cosmin.

Inspector școlar: „Nu avem competențe pe domiciliu sau pe flotant”

Inspectorii școlari spun că, în metodologie, nu este specificat tipul de domiciliu – stabil sau provizoriu (cu viză de flotant) – pe care părinții trebuie să-l aibă ca să-și înscrie copilul la școală, motiv pentru care școlile sunt practic obligate să-și primească pe toți cei care demonstrează că stau în circumscripția școlară respectivă.  

„Nu avem competențe pe domiciliu sau pe flotant. Este problema Poliției. Eu dacă aș fi polițist sub acoperire, aș cerceta cazul. Însă nu este problema noastră buletinul ca viză de flotant sau domiciliu. La noi în București nu se întâmplă așa ceva. Toate lucrurile sunt bune și normale”, a mai spus Banu.

Într-adevăr, la școli, cadrele didactice care primesc dosarele de înscriere nu țin cont de faptul că părinții au domiciliul stabil sau provizoriu în circumscripție. „Noi primim copie după buletin, nu contează că e viza de flotant sau domiciliu (stabil -nr.)”, a declarat gândul secretara de la Școala nr. 70 din Piața Alba Iulia.

Numărul de cerereri pentru viza de flotant a crescut

Direcția de Evidență a Populației din Capitală arată că numărul de vize de flotant a crescut ușor în luna februarie, comparativ cu ianuarie. „S-a sesizat o creștere a numărului de cereri de viză de flotant de la începutul lunii februarie, dar nu s-a terminat încă luna. În ianuarie nu este nicio creștere. Însă, noi pur și simplu facem viza de flotant dacă aceasta este solicitată”, explică Cristian Brânză, șef relații publice de la Direcția de Evidență a Populației de la București.

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare și clasa I

Aproape 190.000 de copii trebuie să se înscrie începând cu 24 februarie în clasa pregătitoare sau, după caz, în clasa întâi. Potrivit metodologiei, părinții pot completa și depune online sau la unitatea de învățământ în perioada 24 februarie – 14 martie cererile de înscriere a copiilor lor pentru anul școlar 2014-2015.

Și în acest an cel mai important criteriu pentru înscrierea la școală rămâne domiciliul, ceea ce înseamnă că au prioritate copiii care locuiesc în circumscripția școlii respective. Conform criteriilor generale stabilite de Ministerul Educatiei, prioritate au și în acest an copiii cu un grad de handicap, orfanii și cei care mai au frați în școala respectivă.

Copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2014 vor fi înscriși obligatoriu în clasa pregătitoare. La fel și cei care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2014, dacă dezvoltarea lor este corespunzătoare.

Înscrierea se va desfășura în 2 etape, între 24 februarie și 14 martie și 25 martie-4 aprilie.

PRIMA ETAPĂ de ÎNSCRIERE CLASA PREGĂTITOARE 2014

– 19 – 28 februarie 2014 –  În fiecare școală cu clase pregătitoare se va organiza ziua porților deschise, zi în care părinții pot vizita școlile și pot discuta cu profesorii care le vor răspunde la întrebările despre școală.

– 17 – 28 februarie 2014 – Organizarea în grîdinițe a întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădinița care vor fi cuprinși, în anul școlar 2014-2015, în învățământul primar.

– 18 februarie – 12 martie 2014 – Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor

– 18 februarie – 13 martie 2014 – Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

– 21 – 22 martie 2014-  Afișarea în școli și pe site-ul inspectoratului școlar și al școlilor a candidaților înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă.

A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE 2014 la CLASA PREGĂTITOARE

– 24 martie 2014 – Fiecare școală va afișa la sediul propriu și pe site-ul inspectoratului procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

– 25 martie – 4 aprilie 2014 – Părinții ai căror copii nu au fost cuprinși în nicio școală sau n-au participat la înscriere în prima etapă vor depune cererea-tip de înscriere la secretariatul școlii.

– 11 aprilie 2014- Afișarea la fiecare școală a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregatitoare.

– 14 -18 aprilie 2014 – Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. Tot în acest interval are loc soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului.

CALENDAR ÎNSCRIERE 2014 în CLASA ÎNTÂI

La fel ca și anul trecut, copiii de 7 ani împliniți până la 31 august 2014 care nu au urmat clasa pregătitoare anul trecut pot fi înscriși  direct in clasa I.

Calendarul ÎNSCRIERE 2014 în CLASA ÎNTÂI a copiilor de 7 ani care are loc după cum urmează:

– 24 februarie – 14 martie 2014 – Depunerea fișelor de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copilului la școala de circumscripție.

– 17 – 21 martie 201 – Școlile vor soluționa cererile de înscriere depuse de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala de circumscripție.

– 7 – 10 aprilie 2014 – Fiecare școală soluționează  cererile de înscriere depuse de părinții care solicită înscrierea în altă școală decât școala de circumscripție.

– 11 aprilie 2014 – Fiecare școală afișează  listelor finale ale copiilor înscriși în clasa I.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Mutare bombă în televiziune! Andreea Mantea pleacă de la Kanal D? Oferta ȘOC făcută de...
Serena Williams, surprinsă cu fostul iubit! Imagini uimitoare cu americanca
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Ce a putut să apară pe o stradă din cartierul Rahova. Locuitorii sunt șocați. 'Am...
De ce nu pot să îmi aleg tipul de vaccin cu care să mă vaccinez?...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Tokyo cere Chinei să nu mai facă teste anale pentru COVID-19 cetățenilor japonezi
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cum a reacționat soția lui Gigi Becali când a anunțat-o că vrea să se retragă...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Răsturnare de situație în accidentul care a oripilat Bucureștiul. Ce ar fi consumat șoferița care...
INCREDIBIL! Ce a făcut Gheorghe Dincă chiar acum. Monstrul din Caracal nu a avut nicio...
Gafa majoră în care a fost implicată o prezentatoare cunoscută. E uluitor ce a apărut...
Felicitari de 1 Martie 2021: Cele mai frumoase imagini cu text pentru persoanele dragi cu...
Cum arată lacul toxic care a îmbolnăvit mai mulți influenceri. Ce s-a întâmplat cu pielea...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Pentru prima dată după mulţi ani asistăm la un trend inversat al migraţiei în Europa....
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide