Cum se simte bărbatul diagnosticat cu malarie

Publicat: 13 08. 2014, 16:19
Actualizat: 20 05. 2015, 02:22

„Prognosticul rămâne în continuare rezervat. Nu este încă o stare foarte bună. Există riscul să facă o complicație a malariei, cu afectare pulmonară”, a spus directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”.
Medicul a precizat că funcțiile renală și cerebrală ale bărbatului și-au reluat activitatea normal, dar acum există suspiciunea unei afectări pulmonare.

„Pacientul este sub tratament, este conștient, dar sub continuă supraveghere medicală”, a mai spus dr. Simin Florescu.
Bărbatul internat la Spitalul „Victor Babeș” a fost inițial suspectat de infectare cu virusul Ebola, după ce s-a întors din Nigeria. Acesta a fost mai întâi inernat la Institutul „Matei Balș”, însă după stabilirea diagnosticului de malarie, a fost transferat la Spitalul „Victor Babeș”.

Managerul Institutului „Matei Balș”, dr. Adrian Streinu-Cercel, declara, luni, că diagnosticul a fost confirmat în urma testelor de laborator.

Medicul Adrian Streinu-Cercel preciza că în cazul pacientului este vorba despre „două boli succesive”, iar simptomele celei de-a doua afecțiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola. El mai spunea că bărbatul a făcut în Nigeria strict muncă de birou și nu a putut intra în contact cu secreții care să fi provocat Ebola.

Bărbatul s-a prezentat, duminică dimineață, la Spitalul Județean Ploiești, cu simptomele febră, greață, vărsături și diaree hemoragică. De la Ploiești, el a fost transferat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.

Bărbatul care era suspectat de Ebola are 51 de ani, este din Ploiești și s-a întors din Nigeria la 25 iulie. El a lucrat în Nigeria ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Potrivit surselor citate, bărbatul le-a spus doctorilor din Ploiești că, după întoarcerea din Nigeria, a fost în vacanță la Vama Veche și că a început să se simtă rău în urmă cu trei zile.

Focarul infecțiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul țării, în zona celui mai populat oraș al țării – Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul țării.

Epidemia de Ebola trebuie considerată o „urgență de sănătate publică la nivel mondial”, atenționa Organizația Mondială a Sănătății, în 8 august.

Această epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este „cea mai importantă și cea mai gravă” din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferință de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă și diaree. Rata mortalității bolii este cuprinsă între 25 și 90% în cazul oamenilor și nu există un vaccin omologat împotriva ei.