Cum vede Raed Afarat răspunsul autorităților române la tragedia din Muntenegru. PLUS: Ultimele informații despre starea răniților

Publicat: 26 06. 2013, 14:37
Actualizat: 29 07. 2014, 17:20

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a subliniat, miercuri, că răspunsul instituțiilor române și al celor internaționale în cazul accidentului din Muntenegru, în care 18 români și-au pierdut viața și 29 au fost răniți, a venit într-un timp record.

„Am aflat de acest accident de la centrul operativ al ministerului Sănătății. Inițial, s-a spus că era vorba de autocar ucrainian, în care erau și câțiva români, iar mai apoi s-a spus că era un autocar român, plin cu români. Autoritățile din România au intervenit prompt în această situație. Patru ministere au cooperat pentru rezolvarea acestei situații. S-au mobilizat foarte multe forțe într-un timp scurt. La ora 9 seara, aveam confirmarea că este vorba de un autocar cu români, la ora 3 dimineața eram în avion și la prima oră eram la Muntenegru, în spital, și evaluam starea de sănătate a pacienților”, a declarat dr. Arafat.

Reprezentantul ministerului Sănătății a menționat că autoritățile de la noi din țară au reacționat exemplar în acest caz. „Am primit aprobarea de survol în 2-3 ore, în condițiile în care procedural durează 24 de ore, dacă nu mă înșel. În 48 de ore au fost repatriați atât bolnavii, cât și trupurile neînsuflețite ale persoanelor implicate în accident. Este un timp record. Unele țări lasă toate aceste trebuiri în grija firmelor de asigurări, iar ceea ce noi am făcut în 48 de ore poate dura chiar și săptămâni”, punctat Raed Arafat.

Secretarul de stat în cadrul ministerului Sănătății a precizat că a vorbit, la telefon, cu premierul Victor Ponta imediat după ce a aflat de accident, iar primul-ministru a luat decizia ca Arafat să se deplaseze la fața locului. „Pentru că ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, nu era în țară, am fost delegat să preiau toate atribuțiile”, a mai precizat dr. Raed Arafat. Potrivit acestuia, inițial, s-a decis ca un singur avion să se deplaseze în Muntenegru, iar mai apoi s-a luat decizia ca în total să fie trimise trei avione.

Secretarul de stat s-a declarat impresionat și de modul în care au reacționat autoritățile, dar și populația din Muntenegru. „Dacă nu greșesc, Muntenegru este o țară cu o populație de 600.000 de persoane, cât un oraș de la noi. Au făcut foarte bine față acestei situații. În cazul în care se întâmpla accidentul la noi în țară, mobilizam încă două-trei județe dimprejur. Pentru rezolvarea situației au fost chemați inclusiv medici care erau liberi sau în concediu. Inclusiv ministrul Sănătății din Muntenegru a venit personal la spital, de două ori, pentru a se interesa de modul cum evoluează lucrurile”, a mai spus dr. Arafat.

Reprezentantul Ministerul Sănătății a vorbit și despre starea de sănătate a celor 29 de români care au ajuns ieri în țară. „Trei dintre ei sunt în stare gravă. Doi sunt internați la Spitalul Universitar și unul la Spitalul Floreasca. Zilnic vom raporta care este starea de sănătate a acestora”, a spus dr. Raeed Arafat.