Cum vrea ministrul Apărării să aducă românii în Armată. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2017

Publicat: 27 08. 2016, 12:22
Actualizat: 26 03. 2019, 07:02

„La ora actuală, suntem într-o fază avansată de elaborare a normelor metodologice pentru că legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Deja avem în vedere în primul rând o prioritate. Vom merge mai ales pe cei interesați care nu au un background militar, dar au cunoștințele necesare pentru a se familiariza mai ușor cu tehnologia modernă cu care operăm la ora actuală în armată, cu procedurile pe care le avem și contăm pe o cifră estimativă pentru 2017 de 2.700 de rezerviști voluntari care ar fi antrenați în acest proces”, a declarat Mihnea Motoc.

Fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, declara, în octombrie 2015, că pot deveni rezerviști militari toți tinerii care doresc acest lucru, încheind un contract cu MApN pe patru ani, în care trebuie să participe la instruire 15 zile pe an și primesc 10 la sută din funcția de bază.

În perioada de pregătire, rezerviștii voluntari vor fi detașați la Ministerul Apărării Naționale.

Numărul de rezerviști voluntari va fi stabilit în funcție de prevederile din bugetul Ministerului Apărării Naționale anual.

Dușa a explicat că atunci când serviciul militar obligatoriu a fost desființat (odată cu reviziuirea constituției din 2003) nu s-a pus nimic în loc din punct de vedere legislativ ca să se asigure instruirea și pregătirea populației și refacerea rezervei de cadre a MApN.