Curtea de Apel București a anulat ordinul prin care Doru Țuluș a fost revocat din funcția de la DNA de Kovesi

Publicat: 06 06. 2019, 09:47

„Anulează Ordinul nr. 300/05.07.2017 emis de Procurorul Șef al Direcției Naționale Anticorupție. Respinge ca nefondat capătul de cerere privind daunele morale. Obligă pârâtul la plata către reclamant la cheltuieli de judecată în sumă de 7611, 78 lei”, se arată în minuta instanței Curții de Apel București. Decizia nu este definitivă.

Totodată, magistrații au admis și cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstitutionalitate a articolului 87, alineat 8 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

„Procurorii numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție pot fi revocați prin ordin al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, cu avizul secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției sau în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare”, este alineatul 8 din articolul 87.

Laura Codruța Kovesi a cerut, în 2017, pe când era șefa DNA, revocarea lui Doru Țuluș din funcție „pentru existența unei suspiciuni rezonabile ca imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

Mai exact, lui Doru Țuluș i s-a reproșat faptul că și-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanțe salariale către un om de afaceri – Mihai Rotaru. Ulterior, Rotaru a fost implicat într-unul dintre dosarele ANRP și a fost trimis în judecată, alături de fostul lider al PDL Ioan Oltean.

Tot atunci, Kovesi a cerut revocarea din funcția de la DNA și pentru Mihaiela Iorga.

Totul ar fi început odată cu apariția în presă a înregistrărilor cu procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ca urmare a apariției în spațiul public a discuțiilor a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, ședințele cu procurorii nefiind publice. În această cauză, au fost audiați toți magistrații care au participat la ședințele respective, solicitându-se și realizarea testului poligraf.