Dan Voiculescu, întrebat de Gândul cum își explică faptul că se află în top 5 al oligarhilor din România, întocmit de SUA: „Nu mai sunt oligarh, sunt doar pensionar”

Publicat: 08 07. 2014, 01:21
Actualizat: 02 05. 2015, 14:47

„Toate întrebările au fost absolut corecte, fără niciun fel de tendință, fără niciun fel de încercare de a mă încurca”, a spus Dan Voiculescu, la ieșirea de la audierile instanței.

Întrebat dacă nu știa ce înseamnă beneficiar real al unor societăți, Voiculescu a spus că o astfel de persoană este aceea care care „este în spatele cuiva”. „Eu nu am fost niciodată în spatele nimănui, am fost mereu în față”, a adăugat Voiculescu.

Întrebat dacă se teme de o eventuală condamnare, Voiculescu a spus că nu este vorba de teamă, dar este neplăcută o pedeapsă cu executare. „Eu cred că în țara asta, dacă e să se facă nedreptăți, și eu sper că nu e cazul, sunt nedreptăți mult mai mari decât această eventuală nedreptate care mi s-ar face mie”, a mai spus Voiculescu.

Întrebat de reporterul gândul, referitor la faptul că în 2007 Ambasada SUA l-a inclus într-un top cinci oligarhi din România, pe ce poziție crede că ar fi în prezent, Voiculescu a spus că Ambasada SUA are alte meniri decât să stabilească oligarhii României.

„Regret enorm dacă România are numai cinci oligarhi, pentru că oligarhii, pe lângă alte lucruri rele, au și multe lucruri bune, printre ele faptul că asigură locuri de muncă”, a spus Voiculescu.

În ce privește locul pe care s-a afla acum într-un top al oligarhilor, Voiculescu a spus că nu știe unde se poziționează, ulterior precizând că nu se poziționează pe niciun loc, pentru că el acum este pensionar, nu mai este „nici măcar oligarh”. „Sigur, toată lumea vrea să mă mențină oilgarh. Nu mă deranjează”, a mai spus Voiculescu, precizând că este și va rămâne om politic.

Dan Voiculescu a arătat luni, în declarația dată la instanță, că știe ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaște, susținând că procurorul de caz a intimidat martorii, că s-a stabilit un prejudiciu fals și că au dispărut 40 dintre volumele de material probatoriu.

El a adăugat că la dosarul ICA nu există probe materiale care să ateste vinovăția sa, arătând totodată că procurorul de caz intimida martorii și le spunea că „Voiculescu trebuie găsit vinovat”.

Dan Voiculescu a mai spus că în dosar a fost stabilit un prejudiciu fals și, mai mult, că au dispărut 40 dintre volumele de material probatoriu. „Spălarea de bani nu are nicio legătură cu acțiunile mele”, a arătat Voiculescu.

Dan Voiculescu a mai spus că depune la dosar o definiție referitoare la spălara banilor și a cerut să fie judecat și pentru fapta de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, deși aceasta s-a prescris.

„Am fost acuzat de două infracțiuni. Eu am cerut să fiu judecat pentru ambele. În sentința de la Tribunalul București se vorbește doar despre o acuzație, spălarea de bani. Se merge pe ideea că s-a prescris . Eu vreau să se stabilească dacă sunt vinovat sau nu. E dreptul meu să cer asta”, a mai arătat Voiculescu.