De ce au fost blocate conturile cu postări de la proteste. Răspunsul oficial al Facebook

Publicat: 29 11. 2017, 10:57

Zeci de protestatari au reclamat că le-au fost blocate conturile de Facebook, sugerând că aceasta a fost o urmare a unui efort coordonat al de raportare, venit din partea puterii. 

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru BuzzFeed News că „un număr de pagini au fost temporar blocate din cauza unei erori în sistemele noastre automatizate”. Ea nu a răspuns la întrebarea dacă aceasta ar fi putut fi declanșată de o campanie coordonată pentru a semnala un conținut critic la adresa puterii de la București, scrie BuzzFeed

Florin Bădița, administrator al paginii „Corupția ucide”, a declarat pentru BuzzFeed că nu a putut posta timp de 48 de ore, deoarece Facebook îi încadra mesajul la categoria spam. El a pus la dispoziție o listă cu 90 de conturi care au fost restricționate după ce au fost făcute postări legate de protestul din weekend sau au avut un ton critic la adresa guvernului. 

Unul dintre cele mai importante conturi blocate a fost cel al filosofului de 101 ani Mihai Șora. Acesta a fost nevoit să facă dovada identității. 

„Dragi prieteni, am fost „raportat” (se pare că acesta este verbul corespunzător). (….) Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe. Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înțeleg și noile tehnologii, începând cu feisbucul. Ieri am trimis o copie după buletinul meu undeva, în eter, și iată că s-au redeschis porțile, iar contul meu a fost deblocat. Este marți, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României”, a scris, pe Facebook, Șora. 

Dragoș Stanca, de la Think Digital, a explicat care ar putea fi cauzele blocării conturilor Facebook. 

„Din punct de vedere logic, din experiență si studiind termenii si condițiile Facebook, sunt mai multe posibilități teoretice:

a) BUG. Un bug si atât (aceasta e poziția oficială a Facebook).

b) BUG + RAPORTĂRI REALE +/- ATAC. Un bug + efectul unei raportări masive (care poate fi de două feluri: pur organică – nu cădeți în capcana a ce vedeți în newsfeedul vostru, sunt alte zeci de mii de oameni care nu susțin protestele -, sau organică + coordonată, parțial – prin grupuri de Facebook pro-PSD/ALDE).

c) ATAC. Nu cred în teoria conform căreia a fost doar efectul unui atac coordonat de mii de troli. Nu văd nici o companie capabilă să dea peste cap algoritmii Facebook, să fim seriosi. Dacă cineva a plătit totusi pentru asa ceva, a aruncat banii pe geam (iar efectul vizat, după cum se vede, ar fi fost chiar contrar: evident că publicul a rămas cu impresia ca „ceva-ceva a fost”, deci se vor mobiliza mai mulți oameni spre proteste).

Strict tehnic, pentru că adesea modulul „events” e folosit pentru a spama listele de prieteni, si Facebook limitează frecvența distribuirii lor – e posibil ca unele evenimente să fi fost semnalate automat pe bună „dreptate” (conform setărilor actuale) ca fiind suspecte si apoi cei care le-au dat share să fie de asemenea listati de algoritmi ca suspecți de spam. La fel, sloganuri străvezii precum „M*** PSD” pot trece prin filtre care semnalează limbaj „înjurios”… etc. CONCLUZIE. Sistemele de raportare actuale Facebook sunt cele mai bune sisteme proaste posibile acum si trebuie studiate atent (casa lor, regulile lor): platforma se transformă si evoluează constant, în funcție de situațiile reale cu care se confruntă”, „, scrie Stanca pe Facebook.