De ce funcționează cluburile pe răspunderea patronilor. Cine și cum a modificat legea pentru apărarea împotriva incendiilor. DOCUMENTE

Publicat: 22/01/2017, 09:37

Cum s-a ajuns aici

3 noiembrie 2015. Imediat după tragedia din Clubul Colectiv, Guvernul Ponta a emis o ordonanță de urgență prin care înăsprea condițiile privind funcționarea cluburilor. Ajunsă în Parlament, aceasta a fost modificată instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru construcțiile și amenajările care fuseseră puse în funcțiune fără acest document. Mai mult, în perioada până la obținrea acesteia, funcționarea în continuare se putea face pe „răspunderea exclusivă” a beneficiarilor.

CITEȘTE AICI ORDONANȚA GUVERNULUI PONTA

22 martie 2016. Legea de aprobare a ordonanței a fost promulgată pe 16 martie 2016, iar pe 22 martie a fost publicată în Monitorul Oficial.

CITEȘTE AICI FORMA ADOPTATA DE PARLAMENT

În 24 august 2016, Guvernul Cioloș a emis o ordonanță de urgență prin care prelungea cu încă șase luni, până în 30 iunie 2017, termenul prin care cluburile putea funcționa pe propria răpundere a patronilor.

CITEȘTE AICI ORDONANTA GUVERNULUI CIOLOȘ

În nota de fundamentare a actului normativ, guvernul justifică măsura prin faptul că, „în dorința de încadrare în termenul legal, anumite documentații sunt întocmite în grabă, ceea ce conduce la situații de neconformitate a solicitărilor, astfel că nesoluționarea unor cereri afectează pe beneficiarii care vin din urmă, cu noi dosare”.

„În urma analizelor efectuate s-a constatat că în cele 5 luni până la expirarea termenului stabilit, respectiv 31 decembrie 2016, chiar dacă se păstrează același ritm de avizare, nu toți proprietarii/deținătorii construcțiilor vor putea atinge obiectivul propus. Pentru soluționarea situației prezentate, prin prezenta ordonanță se propune prorogarea termenului pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu până la 30 iunie 2017. Deși, în aparență, prorogarea termenului poate fi percepută ca o relaxare a exercitării autorității în domeniu, apreciem că această aparență nu generează riscuri suplimentare față de situația actuală. Din analiza procesului de autorizare desfășurat în primul semestru al anului 2016 s-a evidențiat o conștientizare și asumare a necesității de conformare la norma de avizare din partea beneficiarilor. Prin urmare, mărirea perioadei în care se realizează conformitatea de bună voie la norma de autorizare va duce la creșterea numărului de construcții autorizate fără a fi necesară constrângerea prin utilizarea unor măsuri coercitive. Toate acestea contribuie la îmbunătățirea climatului de siguranță pentru utilizatori”, se arată în nota de fundamentare.

CITEȘTE AICI NOTA DE FUNDAMENTARE

Ordonanța se află încă în dezbaterea parlamentului în acest moment.

Un incendiu puternic a distrus în totalitate Clubul Bamboo din Capitală sâmbătă dimineață. În momentul izbucnirii incendiului în club erau aproape 500 de oameni. Potrivit unui bilanț provizoriu, 44 de persoane au ajuns la spitalele din București, până la orele după amiezii rămânând internate doar 4. Reprezentanții primăriei Sectorului 2 susțin că Bamboo nu avea aviz de funcționare. De asemenea, potrivit ISU, Clubul Bamboo primise aviz de securitate la incendiu în 2009, însă nu a înaintat până în acest moment solicitarea în vederea eliberării autorizației de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obținerea acestuia. „În incendiul din clubul bucureștean nu și-a pierdut viața, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporții. Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook. Nu este prima oară când Clubul Bamboo este mistuit de foc. În 2005, un incendiu puternic a făcut scrum clubul aflat pe malul Lacului Tei din Capitală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât