De ce funcționează cluburile pe răspunderea patronilor. Cine și cum a modificat legea pentru apărarea împotriva incendiilor. DOCUMENTE

Publicat: 22/01/2017, 09:37

Cum s-a ajuns aici

3 noiembrie 2015. Imediat după tragedia din Clubul Colectiv, Guvernul Ponta a emis o ordonanță de urgență prin care înăsprea condițiile privind funcționarea cluburilor. Ajunsă în Parlament, aceasta a fost modificată instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru construcțiile și amenajările care fuseseră puse în funcțiune fără acest document. Mai mult, în perioada până la obținrea acesteia, funcționarea în continuare se putea face pe „răspunderea exclusivă” a beneficiarilor.

CITEȘTE AICI ORDONANȚA GUVERNULUI PONTA

22 martie 2016. Legea de aprobare a ordonanței a fost promulgată pe 16 martie 2016, iar pe 22 martie a fost publicată în Monitorul Oficial.

CITEȘTE AICI FORMA ADOPTATA DE PARLAMENT

În 24 august 2016, Guvernul Cioloș a emis o ordonanță de urgență prin care prelungea cu încă șase luni, până în 30 iunie 2017, termenul prin care cluburile putea funcționa pe propria răpundere a patronilor.

CITEȘTE AICI ORDONANTA GUVERNULUI CIOLOȘ

În nota de fundamentare a actului normativ, guvernul justifică măsura prin faptul că, „în dorința de încadrare în termenul legal, anumite documentații sunt întocmite în grabă, ceea ce conduce la situații de neconformitate a solicitărilor, astfel că nesoluționarea unor cereri afectează pe beneficiarii care vin din urmă, cu noi dosare”.

„În urma analizelor efectuate s-a constatat că în cele 5 luni până la expirarea termenului stabilit, respectiv 31 decembrie 2016, chiar dacă se păstrează același ritm de avizare, nu toți proprietarii/deținătorii construcțiilor vor putea atinge obiectivul propus. Pentru soluționarea situației prezentate, prin prezenta ordonanță se propune prorogarea termenului pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu până la 30 iunie 2017. Deși, în aparență, prorogarea termenului poate fi percepută ca o relaxare a exercitării autorității în domeniu, apreciem că această aparență nu generează riscuri suplimentare față de situația actuală. Din analiza procesului de autorizare desfășurat în primul semestru al anului 2016 s-a evidențiat o conștientizare și asumare a necesității de conformare la norma de avizare din partea beneficiarilor. Prin urmare, mărirea perioadei în care se realizează conformitatea de bună voie la norma de autorizare va duce la creșterea numărului de construcții autorizate fără a fi necesară constrângerea prin utilizarea unor măsuri coercitive. Toate acestea contribuie la îmbunătățirea climatului de siguranță pentru utilizatori”, se arată în nota de fundamentare.

CITEȘTE AICI NOTA DE FUNDAMENTARE

Ordonanța se află încă în dezbaterea parlamentului în acest moment.

Un incendiu puternic a distrus în totalitate Clubul Bamboo din Capitală sâmbătă dimineață. În momentul izbucnirii incendiului în club erau aproape 500 de oameni. Potrivit unui bilanț provizoriu, 44 de persoane au ajuns la spitalele din București, până la orele după amiezii rămânând internate doar 4. Reprezentanții primăriei Sectorului 2 susțin că Bamboo nu avea aviz de funcționare. De asemenea, potrivit ISU, Clubul Bamboo primise aviz de securitate la incendiu în 2009, însă nu a înaintat până în acest moment solicitarea în vederea eliberării autorizației de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obținerea acestuia. „În incendiul din clubul bucureștean nu și-a pierdut viața, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporții. Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook. Nu este prima oară când Clubul Bamboo este mistuit de foc. În 2005, un incendiu puternic a făcut scrum clubul aflat pe malul Lacului Tei din Capitală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
Gestul sfâșietor făcut de fiul Ancăi Molnar, după moartea ei! Micuțul Patrick i-a șocat pe...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Motivul din spatele odioasei crime de la Oradea. Anchetatorii au dezvăluit de ce a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Americanii ştiu numărul soldaţilor pe care Rusia i-a pierdut în războiul din Ucraina
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
Lege pentru mașinile cu aer condiționat. RAR nu-ți dă voie să circuli. Șoferii sunt obligați
Culoarea mașinii, metodă pentru a afla kilometrajul. Cum e posibil
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, lecţie de iubire la al doilea concert Coldplay de pe Arena Naţională! A...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Grecia a închis școlile și Acropola din Atena din cauza valului de căldură
×