De ce nu vrea Guvernul să renunțe la transferul contribuțiilor. Sindicalist: Mișa ne-a spus că fără această măsură nu sunt bani pentru Legea salarizării

Publicat: 18 10. 2017, 14:30
Actualizat: 25 03. 2019, 23:20

„Să găsim această posibilitate ca un om care lucrează în ATI să aibă un salariu care nu va fi același cu unul care lucrează în policlinică și atunci nu va mai fi nevoie. Sporurile vor fi prinse în aceste salarii. Ne-a spus doamna ministru că se poate face inclusiv acest lucru, vor intra într-un salariu, nu vor mai fi denimite sporuri. Asta e o variantă de afară. Problema delicată este că domnul Mișa spune că nu cadrează ceea ce dorim noi cu banii pe care îi au, iar neaplicarea acestor treceri a transferurilor – statul câștigă din ea 23 de miliarde și atunci îi va fi mai ușor. Oricum pentru legea salarizării nu au bani să o aplice mai ales așa pentru noi cu sporurile de rigoare pe care nu le-au luat în calcul”, a declarat Leonard Bărăscu, la finalul discuțiilor de la Palatul Victoria pe tema sporurilor.

Întrebat când le-a spus Ionuț Mișa că Executivul nu va avea bani pentru aplicarea Legii salarizării, în caz că nu vor fi trecute contribuțiile de la angajator la angajat, Bărăscu a precizat că acest lucru s-a întâmplat în urmă cu zece zile.

Liderii de sindicat prezenți în urmă cu zece zile la discuțiile de la Guvern, pe marginea proiectului ce prevede transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, spun că vor mai fi și alte întâlniri, în condițiile în care sindicatele doresc o garanție că măsura nu va duce la scăderea salariilor. Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa, a declarat că Executivul nu este dispus să renunțe la proiect și chiar a condiționat aplicarea legii salarizării de această decizie.

„Nu (au venit cu vreo propunere – n.r.) cei de la Guvern. Deci s-a încercat un șantaj împotriva părții sindicale, în sensul în care nu vreți să acceptați transferurile, în momentul respectiv anulăm legea de salarizare, 153. Ceea ce este complet anormal, fiindcă practic, legat de acest lucru, niciodată nu s-a pus la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Sunt invenții pe care le-au introdus începând din luna aprilie, când și-au dat seama că depășesc necesarul sau capacitatea lor financiară, insistând pe o imagine populistă legat de acest lucru”, a declarat atunci Bogdan Hossu.