De ce sunt diferiți oamenii care înjură. Concluzia la care au ajuns cercetătorii

Publicat: 20 12. 2015, 08:49
Actualizat: 05 07. 2016, 21:16

Psihologii Kristin Jay și Timothy Jay, de la Colegiul de Arte Liberale din Massachusetts, Statele Unite ale Americii, au condus două experimente care i-au determinat să ajungă la această concluzie. În prima parte a studiului au fost incluse 43 de persoane (dintre care 30 de femei), cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani. Participanții au fost rugați să rostească, în 60 de secunde, cât de multe cuvinte injurioase ori tabu cunoșteau, iar, mai apoi, li s-a cerut să numească, tot într-un minut, câte denumiri de animale le vin în minte (denumirile animalelor au reprezentat indicatorul cercetătorilor pentru diversitatea vocabularului și interesul lingvistic al persoanelor analizate). 

În cea de-a doua parte a experimentului, oamenii de știință au solicitat celor 49 de participanți, dintre care (34 de femei), cu vârste cuprinse tot între 18 și 22 de ani, să scrie cât de multe cuvinte injurioase cunosc, dar și cât mai multe denumiri de animale care încep cu litera „a” și-au putut aminti, sub presiunea timpului. Concluziile experimentelor, publicate de revista Language Sciences, arată că nu au existat diferențe majore între participanții de sex feminin și cei de sex masculin în ceea ce privește „oferta” de cuvinte injurioase. Cercetătorii au remarcat și faptul că fluența în ceea ce privea cuvintele „tabu” era corelată cu alte indicatori ai unei fluențe lingvistice de bună calitate.

„Un vocabular consistent de expresii tabu poate fi mai degrabă considerat un indicator al unor abilități lingvistice sănătoase decât o mascare a unor deficiențe verbale”, susțin autorii studiului. „Cei care folosesc astfel de expresii le înțeleg, înțeleg și nuanțele, precum și contextele în care sunt mai bine folosite, în funcție de nuanțe. Capacitatea de a distinge între nuanțe indică prezența unui vocabular mai degrabă bogat decât a unuia sărăcăcios”, concluzionează cei doi psihologi.