De ce țânțarii înțeapă anumiți oameni. Ce spun oamenii de știință

Publicat: 23 10. 2022, 17:40
Țânțarul de tufiș asiatic

Dacă ești una dintre persoanele care atrage țânțarii ca un magnet, ei bine, iată răspunsul. Oamenii de știință au descoperit motivele. 

O echipă de cercetători condusă de Leslie Vosshall, profesor la Universitatea Rockefeller și șeful laboratorului de neurogenetică și comportament, a încercat să identifice de ce anumiți oameni par să atragă mai mulți țânțari decât alții.

Timp de trei ani, cercetătorii au cerut unui grup de 64 de voluntari să poarte ciorapi de nylon pe brațe, șase ore pe zi, timp de mai multe zile.

Maria Elena De Obaldia, prima autoare a studiului și fostă postdoctorală la Universitatea Rockefeller, a construit un „test olfactometru cu două variante” – o cameră din sticlă acrilică în care cercetătorii au pus doi dintre ciorapi.

Echipa de studiu a eliberat apoi țânțari de febră galbenă, numiți științific Aedes aegypti, în cameră, și a observat care dintre ciorapi a atras cele mai multe insecte.

Acest test a permis cercetătorilor să separe participanții la studiu în „magneți de țânțari”, ai căror ciorapi au atras o mulțime de țânțari, și „atractori scăzuți”, care nu păreau să ademenească la fel de mulți țânțari.

Oamenii de știință au examinat pielea „magneților de țânțari” și au descoperit 50 de compuși moleculari care erau mai mari la acești participanți decât la ceilalți.

Mirosul pielii are un rol important

„Nu aveam idei preconcepute despre ceea ce vom găsi”, a declarat Vosshall, care este și director științific al Institutului Medical Howard Hughes, pentru CNN.

Dar o diferență a fost deosebit de distinctă: „magneții de țânțari” aveau rate mult mai mari de acid carboxilic pe piele, față de „atractorii scăzuți”.

Acizii carboxilici se găsesc în sebum, substanța uleioasă care creează o barieră și ne ajută să ne menținem pielea hidratată.

„Nu sunt chiar atât de mirositoare”, a spus ea.

Bacteriile benefice de pe piele „mestecă acești acizi, care produc mirosul caracteristic oamenilor” – care poate fi ceea ce „atrage țânțarii”, potrivit Vosshall.

Un participant, identificat ca Subiectul 33, a fost atracția numărul 1 pentru țânțari: ciorapii subiectului au fost de 100 de ori mai atrăgători pentru țânțari, potrivit CNN.com.

„S-ar putea ca aceste substanțe chimice să fie modificate de, să spunem, microbiomul pielii și să provoace un anumit tip de miros. Sau s-ar putea ca alți factori din mediu să descompună puțin aceste substanțe chimice, astfel încât țânțarii să fie mai ușor de detectat. Această insectă a evoluat pentru a ne vâna”, a spus Vosshall.