Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA, la Zilele Investitorilor: „Investiți în justiție și va crește PIB-ul”

Publicat: 20 11. 2014, 17:45

Șeful Misiunii diplomatice americane în România a ținut un discurs la „Zilele investitorilor”, eveniment organizat de Franklin Templeton, administratorul unic al Fondului Proprietatea, la care a făcut o analiză a situației economice din România, așa cum a reușit el să o vadă în cele patru luni de când e în România.

„Sperăm să vedem noi progrese în anul care urmează, odată cu colaborarea României cu instituții internaționale cheie. Succesul managementului profesionist la Transelectrica și actuala și promițătoarea reorganizare prin insolvență a Hidroelectrica, companie care se așteaptă să anunțe cel mai mare profit din istorie anul acesta, demonstrează că managerii profesioniști pot schimba lucrurile în bine. Companiile controlate de stat pot funcționa profitabil, la egalitate cu companiile private, cu condiția ca managerii să fie bine aleși, profesioniști și să li se permită să funcționeze independent, fără amestecul guvernului sau al politicienilor. Acest profit aduce beneficii statului, companiile bine administrate, profitabile, neconstituind o povară pentru bugetul de stat și eliberând resurse pentru ca România să se concentreze asupra investițiilor necesare pentru a răspunde provocărilor pe termen lung”, a spus Franklin Templeton.

Însărcinatul cu afaceri le-a spus celor prezenți la eveniment că există riscul ca populația României să îmbătrânească și în același timp să scadă până în 2040 la 18,5 milioane de oameni. Pentru ca acest lucru să fie contracarat „este imperativ ca România să își integreze eficient toți cetățenii în economia oficială”, susține Thompson în discursul său.

„Cum poate face România față acestor schimbări demografice? Cuvântul cheie este: investițiile – investiții în sistemul public de sănătate, astfel încât toți copiii să fie pregătiți și capabili să învețe din ziua în care încep școala; investiții în educație, pentru a le oferi acestor copii abilitățile solicitate de piața muncii; investiții în infrastructură, astfel încât companiile care hotărăsc să-și stabilească sediul de producție aici să-și poată transporta produsele și să creeze locuri de muncă mai ușor; nu în ultimul rând, investirea de timp, efort și angajament pentru a crea mediul de afaceri stabil, transparent și previzibil necesar pentru a stimula investițiile directe, atât cele străine, cât și cele interne, și investiția în justiție și statul de drept”, a mai spus americanul,

Acesta consideră că investițiile în educație și justiție au efecte benefice asupra României.  „Nici o altă investiție în afară de educație nu are un efect pozitiv mai mare asupra Produsului Intern Brut decât investirea eficientă în programe dedicate justiției”, consideră Thompon.

Însărcinatul american consideră că tinerii României au nevoie de locuri de muncă bine plătite pentru a rămâne aici. În plus, ei trebuie să știe că taxele sunt cheltuite transparent de către Guvern.

„Tinerii României știu că țara își va atinge întregul potențial economic prin includerea tuturor cetățenilor săi. Prin urmare, Guvernul României trebuie să demonstreze că în viziunea sa, incluziunea socială și economică, ancorată în statul de drept și un proces decizional transparent, este fundamentul consolidării democrației și al asigurării unei creșteri economice durabile. Incluziunea socială și economică este necesară pentru a valorifica reformele efectuate cu succes; aceasta este o legatură vitală în continuarea îmbunătățirii mediului de afaceri și a permanentizării oricăror îmbunătățiri”, a mai arătat americanul.

Dean Thompson le-a vorbit celor prezenți și despre importanța antreprenoriatului, care a spus că în SUA motorul pieței muncii e reprezentat de întreprinderile mici și mijlocii.

„În țara mea, de exemplu, aproape toate noile locuri de muncă apărute în ultimii 30 de ani au fost create de companii care aveau o vechime ce nu depășea 5 ani. Eliberarea puterii creatoare a persoanelor fizice este una din cele mai eficiente arme împotriva stagnării economice. Astăzi, sunt bucuros să spun că ambasada mea e parte a acestor demersuri prin anunțarea proiectului „Antreprenorul lunii”, felul nostru de a le acorda recunoaștere extraordinarilor antreprenori români”, a arătat însărcinatul cu afaceri american.

În final, Dean Thompson a mai spus că România și Statele Unite „sunt aliați au un parteneriat puternic, profund și strategic”.

„Încurajăm România să avanseze spre respectarea constantă a statului de drept și combaterea corupției. Vom continua să sprijinim România în eforturile de a oferi transprență, consultare, predictibilitate și o guvernare stabilă, elementele cheie de care au nevoie pentru a se implica și prospera investitorii străini și români, privați sau de stat. Și vom continua să încurajăm România în eforturile de a face față provocărilor demografice”, a conchis Dean Thompson