Debitele râurilor din Gorj, Vâlcea, Argeș și Teleorman au crescut de 400 de ori față de începutul lunii iunie

Publicat: 30 07. 2014, 16:17
Actualizat: 30 07. 2014, 17:07

ANAR a informat că la stația Nistorești de pe râul Olteț și la stația Râmnicu Vâlcea de pe râul Olănești au fost înregistrate debite cu probabilitate de revenire o dată la 100-200 de ani.

Debitele râurilor Vedea, în dreptul localității Buzești, și râul Cotmeana, la stația Ciobanu, au crescut de 400 de ori față de începutul lunii iunie, iar debitul râului Lotru, la Mălaia, a crescut, în aceste zile,  de 200 de ori față de începutul lunii iunie.

„În județul Vâlcea, pe râul Lotru, echipele Apelor Romane au luat măsuri de asigurare a secțiunilor de scurgere a apelor din incintă. Viiturile formate anterior au fost atenuate si tranzitate prin acumularile Vidra, Malaia și  Brădișor. La stația Malaia, a fost depășita cota de pericol (echivalent cu cod roșu) cu 13 cm, iar la statia Valea lui Stan, cu 45 de cm. Echipele Apelor Romane realizează un canal de scurgere a apei, în zona localităților Saliștea-Păscoaia, în aval de Brădișor. A fost afectat digul de apărare din localitatea Păscoaia fiind inundate terenuri agricole”, a anunțat ANAR, într-un comunicat.

Potrivit ANAR, în zona Novaci, în aval până la Bengești (judetul Gorj), se înregistrează tendință de scădere a debitelor, fiind afectate lucrările hidrotehnice de apărare de mal in zona Novaci-Pociovaliștea, însă lucrările principale de indiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Române intervin cu oameni și utilaje  pentru diminuarea efectelor inundațiilor, stoparea eroziunilor și menținerea lucrărilor.

Administrația Națională „Apele Române” prin Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a prelungit codul roșu pe râul Vedea și pe afluentul său Cotmeana (județele Olt, Teleorman și Argeș) până pe 1 august ora 14:00, precum și începând cu data de 31 iulie ora 06:00 pe râurile din bazinul hidrografic Lotru (județul Vâlcea).