Decizia ministrului Raed Arafat privind imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca

Publicat: 30 11. 2012, 10:52
Actualizat: 05 02. 2019, 18:17

Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a anunțat, vineri, că imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca va fi reluată, după ce experții străini au concluzionat că produsul este sigur, rata reacțiilor adverse ușoare sau moderate fiind una așteptată, de doar una la mie în România.

Potrivit lui Arafat, în România au fost vaccinați, cu primul lot de doze din Danemarca, peste 136.000 de copii, înregistrându-se 134 de reacții adverse constând în mărirea nodulilor limfatici – lucru comun după o astfel de imunizare.

„Nu a fost nicio complicație severă, cum ar fi ostiomielita, iar absența grupărilor de cazuri arată că nu au fost nici erori sistematice legate de tehnica de administrare. La Institutul «Marius Nasta» din București au fost mai multe cazuri pentru că unele au provenit din alte județe”, a explicat ministrul.

Raed Arafat a mai spus că, în urma analizei făcute de specialiștii străini și de cei români, siguranța vaccinului danez nu este pusă sub semnul întrebării.

Ministrul a precizat că acest vaccin este distribuit din 1934 în toată lumea și este autorizat în 46 de țări. „În nicio țară nu s-a oprit imunizarea și nici nu a fost schimbat vaccinul”, a subliniat ministrul.

Arafat a mai spus că reacțiile adverse înregistrate în România pot fi urmarea schimbărilor de tulpină din vaccin. În același context, ministrul a admis că, în cazul produsului românesc utilizat anterior, reacțiile adverse au părut mai puțin numeroase.

El a subliniat că oprirea temporară a vaccinărilor în România a fost decisă ca „măsură de precauție utilă”, pentru eliminarea tuturor suspiciunilor.

Ministerul Sănătății (MS) a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experți străini de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) a situației create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

MS a solicitat o expertiză din partea ECDC și OMS pentru evaluarea independentă a situației create în urma vaccinării nou-născuților împotriva tuberculozei.

„Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiștilor privind evoluția după vaccinarea cu BCC și în urma unei prime analize asupra situației create, am decis să solicităm o opinie neutră și avizată. O echipă de experți ECDC și OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanții comisiei de specialiști români care au avut o primă întâlnire și de la care aștept un raport preliminar”, declara ministrul Sănătății, Raed Arafat, după analiza făcută în 22 noiembrie de o comisie a MS.

Comisia a analizat situațiile din spitalele în care au fost internați bebelușii cu reacții adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacțiile adverse semnalate de către medici. Până în prezent, informațiile din teritoriu arată că ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reacțiile adverse grave.

Zece bebeluși cu reacții adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internați la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unde în intervalul martie – noiembrie au fost tratați, din același motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebelușii au fost operați, iar în prezent se află sub tratament.

Numai în spitalul bucureștean au fost tratați, anul acesta, 50 de copii cu reacții adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei și se administrează la nou-născuți în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul național de imunizare al MS și este gratuit.