Decizie definitivă în cazul medicului Lucan. Ce au hotărât magistrații despre dreptul său de a profesa

Publicat: 09 03. 2018, 18:05
Actualizat: 25 03. 2019, 23:28

„Respinge ca neîntemeiată cererea de revocare a măsurii arestului la domiciliu formulată de inculpatul Lucan Mihai. Modifică obligația, impusă inculpatului Lucan Mihai în sensul de a nu se apropia de coinculpați (cu excepția celor care sunt rude, afini sau membri de familie), de suspecții din cauză (cu excepția celor care sunt rude, afini sau membri de familie), de martorii audiați în cauză (cu excepția celor care sunt rude, afini sau membri de familie) și de persoanele care vor dobândi calitatea de martor în cauză (cu excepția celor care sunt rude, afini sau membri de familie) și de a nu comunica cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale. Înlătură obligația impusă inculpatului Lucan Mihai și anume, aceea de a nu exercita profesia de medic în nicio unitate medicală din sistemul de stat. (…) Respinge ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism-Structura Centrală. Definitivă”, se arată în minuta instanței.

DIICOT a informat că dosarul care-l vizează pe Mihai Lucan are ca obiect efectuarea de cercetări față de membrii unui grup infracțional organizat constituit de către suspecții Mihai Lucan, Valerian Lucan și Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajați ai persoanei vătămate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul Institutului, în favoarea SC LUKMED SRL.

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca ar fi fost prejudiciat cu 5.169.406,91 lei. Ar fi fost folosite resursele financiare, materiale și umane ale Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca în beneficiul clinicii aparținând SC LUKMED SRL. Mai mult, pacienții operați în clinica privată ar fi avut cheltuieli de internare în ICUTR mult reduse față de tarifele de spitalizare stabilite anual de Institut.

De asemenea, clinica privată ar fi folosit un aparat medical performant al Institutului, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer. Conform DIICOT, în perioada 2007-2009, un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale aparținând Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a SC LUKMED SRL, în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-au fost percepută sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 și 6.700 euro/intervenție.