DECIZII. Sfânta Împărtășanie, amânată. BOR nu este de acord cu lingurița de plastic

Publicat: 13 05. 2020, 12:44
Actualizat: 06 04. 2021, 23:53
BOR: Toate bisericile ortodoxe autocefale, fidele tradiției de împărtășire cu o singură linguriță

Sfânta Taină a Împărtășaniei a fost amânată pe o perioadă nedeterminată. În urma discuției de marți, cu Ludovic Orban, Patriarhul Daniel , în schimb, nu e de acord ca enoriașii să fie împărtășiți cu lingurița de plastic.

Până când situația din România nu va permite, Biserica Ortodoxă Română va suspenda împărtășirea credincioșilor, după Sfânta Liturghie.

Împărtășania credincioșilor români, amânată

„Slujbele cu credincioși vor fi oficiate exclusiv afară, bisericile vor fi deschise pentru un număr restrâns, cu respectarea unor reguli pentru rugăciune individuală. Împărtășirea e amânată pentru o scurtă perioadă. A mai existat un astfel de moment al amânării împărtășirii timp de două luni, în 1829, tot din motive legate de epidemie, în România.Revenim la normalitate, gradual”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR, pentru Antena 3.

Vasile Bănescu: Modalitatea de oferire a împărtășaniei o decide exclusiv biserica

„Bisericile, cultele religioase au conform Constituției libertatea deplină de a se organiza în interior. (…) Există posibilitatea unui dialog pe marginea respectării măsurilor de igienă, de la purtarea măștilor… puncte de dezinfecție în biserici. Modalitatea de oferire a împărtășaniei o decide exclusiv biserica.

Nicio autoritate laică nu are îngăduință, menirea și dreptul să dicteze modalitatea de împărtășire a creștinilor în biserică. Biserica Ortodoxă Română se va sfătui cu celelalte biserici ortodoxe care la rândul rol au fost afectate de aceeași pandemie (…).În bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există noțiunea de păhărele și lingurițe de unică folosință”, a spus Bănescu în urmă cu câteva zile.

Patriarhul Daniel a venit cu o propunere fără precedent. Într-o scrisoare oficială membrilor Sfântului Sinod, patriarhul Daniel propune amânarea Sfintei Împărtășani, însă cere accesul oamenilor la slujbele religioase, se arată în documentul făcut public de G4media.

Astfel, președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române arată că utilizarea unei singure lingurițe pentru sfânta împărtășanie, deși este o practică veche de nouă secole, nereglementată în niciun Sinod, paradoxal, nu poate fi schimbată nici în timp de pandemie, în ciuda cererilor medicilor epidemiologi.