Declarațiile lui Victor Ponta, în DOSARUL LUKOIL, analizate de CSM

Publicat: 07 10. 2014, 16:34
Actualizat: 05 09. 2019, 06:29

„Având în vedere solicitările unor reprezentanți ai mass media cu privire la poziția Consiliului Superior al Magistraturii față de declarațiile publice ale Premierului României din data de 6 octombrie 2014, Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media este abilitat să aducă la cunoștința publicului faptul că aceste aspecte vor fi puse în discuție în ședința Plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmând a se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecției Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenței procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil”, se arată în comunicatul CSM.

Premierul Victor Ponta i-a criticat luni pe procurorii care au dispus sechestrul pe produsele Petrotel Lukoil, susținând că „nu fugeau cu conductele în Rusia”.

„Procurorul este suveran și nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajați, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal și la Conpet, că nu știe procurorul și nici nu cred că e treaba…sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm – nu avem niciun drept să intervenim în anchete și nici nu ne dorim acest lucru – ne dorim totuși ca vineri să poată să plătească salariile și ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul și să fie sancționați oamenii care au încălcat legea”, a spus premierul Victor Ponta.

El a precizat că a fost informat despre acest caz, fără a avea detaliile dosarului, și a punctat faptul că acest dosar nu are nicio conotație politică, necontând faptul că este vorba de o companie din Rusia.

„Îmi exprim speranța ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană și independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oamni și de niște interese economice de funcționare a altor companii extrem de importante și sper doar în înțelepciunea și responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluția legală. Totuși, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o mașină și indisponibilizăm mașina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiția este independentă își face datoria și bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că așa e cu justiția. Eu doar sper și ne dorim să se găsească soluția legală prin care, pe de-o parte, să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)…eu sper să fie doar cu „Fiat Justitia”, fără să piară și lumea numai din asta”, a spus Ponta.

El a insistat asupra faptului că Guvernul nu are nicio competență și nicio intenție de a interveni într-un dosar aflat în atenția justiției, adăugând: „Doamne ferește, că asta ar mai lipsi !”.