DEOSEBIT. 5 bancuri inteligente. Cum poți să le testezi cunoștințele prietenilor tăi cu o glumă

Publicat: 03 07. 2020, 16:13
Actualizat: 03 07. 2020, 16:15
5 bancuri inteligente. Cum poți să le testezi cunoștințele prietenilor tăi cu o glumă / Foto: shutterstock

Modalitatea perfectă pentru a testa cunoștințele prietenilor tăi este să le adresezi câteva bancuri inteligente. Iată câteva glume pe care le poți folosi și cu care îți poți suprinde apropiații.

1. Care este diferenţa între ignoranţă şi apatie? Nu ştiu şi nu îmi pasă.

Explicație:

Apatia o stare de indiferenţă faţă de propria persoană şi faţă de lumea înconjurătoare, iar ignoranţa caracterizează o persoană care nu are cunoștințe elementare / care nu are studii / incult.

2. Pavlov stă într-un bar, când deodată îi sună telefonul. Pavlov oftează şi spune: „O, nu, iar am uitat să hrănesc câinii”.

Explicație:

În experimentul iniţial al lui Pavlov, hrana adusă unui câine a fost asociată unui sunet, făcut de un clopoţel. În urma asocierii repetate, hrană şi sunet, sunetul va provoca aceeaşi reacţie ca şi hrana, şi anume salivarea. Reacţia nouă obţinută la apariţia sunetului a fost numită reacţie condiţionată.

3. Sufăr de cleptomanie, iar când se agravează, iau ceva şi îmi trece

Explicație:

Cleptomania este o boală caracterizată de impulsul de a fura, fără a urmări vreun folos material.

4. Pisica lui Schrödinger intră într-un bar. Şi nu intră.

Explicație:

Pisica lui Schrödinger – experiment caracterizat ca fiind un paradox

Pisica lui Schrödinger este un experiment mental, adesea caracterizat ca un paradox, imaginat de fizicianul austriac Erwin Schrödinger în 1935. Ilustrează ce probleme apar dacă se aplică interpretarea Copenhaga a mecanicii cuantice asupra obiectelor din viața de zi cu zi. A imaginat un experiment în care este prezentă o pisică care poate să fie vie sau moartă, în funcție de un eveniment aleator anterior.

O pisică, împreună cu un flacon cu otravă închis, sunt plasate într-o cutie protejată de orice acţiune indusă de mediul extern. Dacă un detector Geiger-Müller detectează o radiaţie, atunci flaconul va fi spart, eliberând otrava care va ucide pisica. Mecanica cuantică sugerează că după o perioadă pisica este concomitent vie şi moartă. Totuşi, când ne uităm în cutie, vedem pisica ori vie, ori moartă, şi nu un amestec de vie şi moartă.

5. Ştii care este deosebirea dintre inteligenţă şi înţelepciune?

Explicație:

Eşti inteligent dacă nu crezi decât jumătate din ce auzi și înţelept dacă ştii despre care jumătate e vorba.