Deputații au dat undă verde înzestrării armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachete

Publicat: 21 02. 2018, 12:35
Actualizat: 07 05. 2018, 13:44
Armata a fost implicată în lupta împotriva Covid-19

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferente programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”, pentru a contribui astfel la descurajarea unei agresiuni împotriva României și articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate, se arată în raportul adoptat de plenul Camerei Deputaților.

„Prin înzestrarea cu sisteme de lansatoare multiple cu bătaie mare se asigură capabilitatea necesară pentru desfășurarea de acțiuni militare de intensitate ridicată și asigurarea sprijinului general al operațiilor Grupării de Forțe Terestre”, se arată în raportul adoptat în plenul Camerei Deputaților.

Proiectul de lege prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă și acceptare pentru achiziționarea a trei sisteme cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la asta, muniție, elemente de comandă, control, senzor, suport logistic, mentenanță, echipamente criptografice și cu regim special, precum și serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Aceste achiziții vor fi asigurate din bugetul Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„Pentru realizarea și menținerea capabilității menționate, MAPN trimite personal militar pentru îndeplinirea unor misiunii în afara teritoriului național în conformitate cu contractele încheiate”, se mai arată în raport.

Pe durata misiunilor personalul beneficiază de drepturile minime de diurnă stabilite pentru fiecare categorie de personal participant la misiunile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului roman.

Proiectul pentru înzestrarea Armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachetă a fost inițiat de Guvern și adoptat cu 276 de voturi „pentru” și 2 „contra”.

Camera Deputaților este for decizional.