DIICOT anchetează atacul cibernetic „WannaCry”, de la uzina Dacia

Publicat: 15 05. 2017, 16:25
Actualizat: 05 06. 2018, 16:52

În România, mai multe companii (printre care și Dacia) și instituții au avut sistemele afectate de atacul cibernetic. Din cauza atacului cibernetic semnalat în ultimele zile, angajații Institutului Național de Statistică (INS) au avut, luni dimineața, interdicție să-și deschidă calculatoarele.

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, începând de vineri, în peste o sută de țări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia și Vietnam, dar și la instituții și companii din România.

Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul Național Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicații Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault și alte sute de companii și instituții din întreaga lume.

Șeful Centrului Național de Cyberint al SRI, Anton Rog, a declarat că SRI a trimis informări despre atacurile cibernetice tuturor instituțiile pe care le protejează. Zeci de țări au fost afectate de atacul de tip ransomware, pentru care, atacatorii au cerut o recompensă de doar câteva sute de dolari.

„Este atacul de tip ransomware, cel mai mare dintre cele care s-au desfășurat până acum. Chiar și cei de la Europol au spus că este atacul cel mai mare de acest tip. Este un atac ransomware cu denumirea „I wanna cry, I wanna cript”. Practic, acest tip de atacuri criptează datele din ținta atacului și solicită o recompensă pentru acestea. În cazul acestui atac, recompensa s-a cifrat între 300 și 600 de dolari. Deși atacul a afectat, unii spun 70 de țări, alții peste 150 de țări, suma strânsă de atacatori este una ridicolă, în fapt, ea nu și-a atins ținta din acest punct de vedere, în schimb a reușit să producă pagube majore. Nu mă refer în special la România, cât la celelalte state. Au fost afectate rețele electrice, rețele feroviare, rețele bancare și așa mai departe. În România, Centrul Național Cyberint, din cadrul SRI a avut anterior această informație despre atac și a stabilit o serie de proceduri pe care trebuie să le urmeze și au transmis proceduri și date instituțiilor publice pe care le are în zona de protecție”, a declarat Anton Rog, Șeful Centrului Național de Cyberint, din cadrul Serviciului Român de Informații.