Din România, premierul Poloniei cere renunțarea la cotele de imigranți: „Fenomenul trebuie prevenit”

Publicat: 27 08. 2016, 19:57

Prim-ministrul Poloniei a afirmat că inclusiv votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE este o consecință a politicii privind migranții din Orientul Apropiat.

„Politica de migrație actuală nu a avut efecte pozitive și va trebui schimbată optica, astfel încât să fie alocate ajutoare substanțiale sau mai mari pentru prevenirea acestui fenomen. Această problemă trebuie rezolvată acolo de unde a apărut. Polonia va crește sprijinul financiar pentru ajutor umanitar. De ce am avut un referendum (pentru ieșirea Marii Britanii din UE – n.r.) și a avut succes? Clasa politică să-și pună întrebări și să tragă concluzii din asta”, a declarat ea.

Beata SzydÅ‚o a adăugat că Polonia militează pentru schimbare politicii UE privind refugiații și pentru întârirea înțelegerii cu Turcia.

„Acordul UE-Turcia trebuie să fie mai eficient și trebuie normalizată situația. Am militat pentru un compromis pentru schimbarea politicii de migrație, pentru schimbarea opticii. Nu vom mai fi de acord cu cote de alocare, ca statele membre să fie puse să preia anumite cote obligatorii de migranți. În această privință, toate statele ue trebuie să ajungă la un compromis”, a mai spus premierul Poloniei.

Dacian Cioloș, a primit-o, sâmbătă dimineața, la Gura Humorului, pe Beata SzydÅ‚o, premierul Poloniei, cei doi discutând, printre altele, despre viitorul Europei după Brexit, iar delegația oficială urmează să viziteze Voronețul și să aibă o întâlnire cu minoritatea poloneză din județul Suceava.

Cei doi premieri au abordat aspecte legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale, în contextul Parteneriatul Strategic existent între cele două țări. De asemenea, au avut un schimb de vederi cu privire la principalele teme de actualitate ale agendei europene, cum ar fi viitorul Europei în contextul votului în favoarea Brexit, bugetul UE și procesul de revizuire a Cadrului Financiar Multianual, la jumătatea perioadei, cooperarea în domeniul securității și interesul ambelor țări pentru consolidarea relației transatlantice, dar și evoluțiile din vecinătatea estică a Uniunii.