Dîncu, despre „Cumințenia Pământului”: Nu știu dacă subscripția publică a fost cea mai inspirată formă

Publicat: 09 09. 2016, 19:39
Actualizat: 02 10. 2018, 15:53

Dîncu a afirmat că este solidar cu proiectul privind achiziționarea operei lui Brâncuși. „Sunt coordonatorul Ministerului Culturii, să spunem așa, pe zona guvernamentală, deci sunt solidar cu acest proiect. Nu știu sigur dacă a fost cea mai inspirată formă aceasta de a face o subscripție publică, dar era una dintre formele posibile la acel moment și o variabilă cu care am fost până la urmă toți de acord”, a declarat Vasile Dîncu.

Vicepremierul a adăugat că „reacția maselor” la care se aștepta ministrul de atunci al Culturii „nu este cea din proiect” și rămâne de văzut, în această toamnă, după expirarea campaniei, ce hotărâre se va lua.

„Nu am luat nicio decizie, nu m-am ocupat personal de acest proiect chiar dacă sunt coordonatorul Culturii. Mai degrabă a fost un proiect gestionat exclusiv de Ministerul Culturii și de aceea nu am nici variante viitoare privind ceea ce se va întâmpla. O să hotărâm asta, a fost un proiect prin care a fost implicat premierul, în care e implicat Ministerul Culturii. Probabil, vom găsi o soluție pentru achiziționarea acestei opere de artă care, până la urmă, e fundamentală pentru cultura noastră și Brâncuși este unic. Vom vedea ce soluție se va găsi”, a mai spus Dîncu.

Vasile Dîncu a declarat că a donat în cadrul subscripției publice, însă a refuzat să spună suma: „Nu vă spun pentru că alți colegi de-ai mei au comunicat sume și atunci nu vreau să spun suma”, a explicat Dîncu, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice,vicepremierul Vasile Dîncu, a avut, vineri, o întâlnire, la Instituția Prefectului Alba, cu primari din zona Munților Apuseni, trema discuțiilor fiind absorbția fondurilor europene, apoi susținând o conferință de presă.

Campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia pământului”, urmărește să atragă contribuțiile românilor interesați de recuperarea patrimoniului național. Este necesară strângerea sumei de șase milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016 pentru a completa cele cinci milioane de euro alocate deja de Guvernul României.