Directorul Transgaz: Stocul de gaze este la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. Vor crește importurile

Publicat: 09 11. 2017, 13:43
Actualizat: 29 03. 2019, 04:50

„La ora actuală, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condițiile în care consumul de gaze din România a crescut cu 7-8% în ultimul an. Astfel că la iarnă va fi necesar să importăm o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Ion Sterian a precizat că în perioada octombrie 2016 – martie 2017, România a importat 1,7 miliarde de metri cubi, afirmând că importul va crește în această iarnă.

„Anul acesta estimăm pentru acest șase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitățile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru înmagazinare a fost sarcina ANRE”, a spus directorul general.

Directorul Transgaz a afirmat că dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze pentru a acoperi livrările către clienți, aceștia vor fi deconectați de la sistemul național de gaze.

„Cine nu se încadrează în nominalizări va fi restricționat, dacă va consuma mai mult decât nominalizează. Dacă toți consumă din zestrea, din line pack-ul conductei, fără să vină cu cantități de gaze care să fie injectate în SNT, pică sistemul național de gaze. Gândiți-vă ce consecințe ar putea fi pentru sistemul național energetic”, a adăugat acesta.

Din cantitatea stocată de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt „stocuri moarte”, a spus Sterian.

„Ce se extrage nu este o constantă, ci, pe măsură ce se epuizează energia din zăcământ, presiunea scade, iar cantitățile extrase din depozite scad și ele. La începutul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfârșitul ciclului, adică februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasă scade’, a mai arătat directorul general al transportatorului de gaze”, a precizat directorul Transgaz.