DNA: Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender. REFERATUL cu propunerea de arestare

DNA: Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender. REFERATUL cu propunerea de arestare
Publicat: 31/01/2015, 11:38

„Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul șef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcției, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenție”, se arată în referatul obținut de Mediafax.

Practic, notează anchetatorii DNA în continuare, odată ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica „a înțeles să subordoneze instituția pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu”, în dosarul RAFO-Carom.

În acest scop, Bica ar fi dispus „măsuri concrete în scopul determinării procurorilor ca, fără nicio rezervă, să pună concluzii contrare gravității faptelor dovedite prin probe”.

„Pentru a avea certitudinea și a se asigura că dispoziția sa abuzivă, flagrant nelegală, va fi executată de către procurorii din subordine, i-a determinat să încheie un document scris, un proces verbal, să-și asume prin semnătură că vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela”, se mai arată în document.

Anchetatorii mai spun că, atunci când procurorul din subordine i-au spus că trebuie să lase instanța de judecată să decidă, dând exemplul că Alexandru Iancu, într-un dosar de același gen, a primit o pdeapsă de 11 ani închisoare, replica Alinei Bica a fost „nu ești de acord cu mine?”.

„Referatul așa cum a dorit Bica nu a fost depus în instanță, prin diligența procurorilor de pe judiciar. Ulterior instanța l-a condamnat (pe Tender, n.r.) la o pedeapsă cu executare”, mai arată procurorii anticorupție.

Aceștia notează că Bica „a negat faptele reținute, ca învinuire, în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmațiilor și fără legătură cu acuzațiile”.

Alina Bica ar fi declarat, vineri noaptea, în sala de judecată, la ICCJ, unde s-a judecat propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostei șefe a DIICOT, că ar fi fost amenințată în timp ce instrumenta, ca procuror DIICOT, dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit avocatei sale.

Potrivit unor surse, Bica este acuzată că ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu și judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom.

În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu și Bica un teren, fostul ofițer de Poliție judiciară primind și bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani și patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că omul de afaceri Ovidiu Tender a făcut vineri un denunț împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o acesteia sub formă de acțiuni, printr-un intermediar care s-ar fi adresat inițial soțului procurorului.

Procurorii DNA arătau, într-un comunicat emis vineri, că, în cursul anului 2013, după preluarea funcției de procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenție.

Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

Alina Bica a fost arestată, alături de fostul ei consilier Florentin Mihăilescu, Adriean Videanu, Dorin și Alin Cocoș, sâmbătă dimineață, într-un dosar disjuns din cel privind despăgubirea ilegală pentru un teren supraevaluat fin Capitală, de care fosta șefă a DIICOT s-ar face vinovată, ca membru în comisia de specialitate din ANRP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase