DNA: Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender. REFERATUL cu propunerea de arestare

DNA: Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender. REFERATUL cu propunerea de arestare
Publicat: 31/01/2015, 11:38

„Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul șef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcției, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenție”, se arată în referatul obținut de Mediafax.

Practic, notează anchetatorii DNA în continuare, odată ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica „a înțeles să subordoneze instituția pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu”, în dosarul RAFO-Carom.

În acest scop, Bica ar fi dispus „măsuri concrete în scopul determinării procurorilor ca, fără nicio rezervă, să pună concluzii contrare gravității faptelor dovedite prin probe”.

„Pentru a avea certitudinea și a se asigura că dispoziția sa abuzivă, flagrant nelegală, va fi executată de către procurorii din subordine, i-a determinat să încheie un document scris, un proces verbal, să-și asume prin semnătură că vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela”, se mai arată în document.

Anchetatorii mai spun că, atunci când procurorul din subordine i-au spus că trebuie să lase instanța de judecată să decidă, dând exemplul că Alexandru Iancu, într-un dosar de același gen, a primit o pdeapsă de 11 ani închisoare, replica Alinei Bica a fost „nu ești de acord cu mine?”.

„Referatul așa cum a dorit Bica nu a fost depus în instanță, prin diligența procurorilor de pe judiciar. Ulterior instanța l-a condamnat (pe Tender, n.r.) la o pedeapsă cu executare”, mai arată procurorii anticorupție.

Aceștia notează că Bica „a negat faptele reținute, ca învinuire, în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmațiilor și fără legătură cu acuzațiile”.

Alina Bica ar fi declarat, vineri noaptea, în sala de judecată, la ICCJ, unde s-a judecat propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostei șefe a DIICOT, că ar fi fost amenințată în timp ce instrumenta, ca procuror DIICOT, dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit avocatei sale.

Potrivit unor surse, Bica este acuzată că ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu și judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom.

În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu și Bica un teren, fostul ofițer de Poliție judiciară primind și bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani și patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că omul de afaceri Ovidiu Tender a făcut vineri un denunț împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o acesteia sub formă de acțiuni, printr-un intermediar care s-ar fi adresat inițial soțului procurorului.

Procurorii DNA arătau, într-un comunicat emis vineri, că, în cursul anului 2013, după preluarea funcției de procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenție.

Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

Alina Bica a fost arestată, alături de fostul ei consilier Florentin Mihăilescu, Adriean Videanu, Dorin și Alin Cocoș, sâmbătă dimineață, într-un dosar disjuns din cel privind despăgubirea ilegală pentru un teren supraevaluat fin Capitală, de care fosta șefă a DIICOT s-ar face vinovată, ca membru în comisia de specialitate din ANRP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...