DNA: Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, este urmărit penal pentru abuz în serviciu

Publicat: 16 04. 2013, 13:16
Actualizat: 06 07. 2016, 01:01

Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele generalului Corneliu Dobrițoiu, fostul ministru al Apărării și senator PNL. El este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că a obținut avantaje patrimoniale, sub forma participației improprii, în cazul achiziției unui apartament de serviciu.

Procurorii susțin că Dobrițoiu a închiriat și apoi a achiziționat apartamentul de serviciu primit în folosință de la MApN, „făcând uz de declarații false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare”.

Procurorii au constatat că contractul de închiriere dintre Dobrițoiu și MApn era expirat, din data de 29 iunie 2005, iar una dintre condițiile de vânzare a apartamentului de serviciu era existența unui contract de închiriere valabil. Totodată, susțin procurorii, declarația notarială dată la 8 iunie 2005 de către Dobrițoiu „nu corespunde realității, deoarece, la momentul respectiv, acesta deținea împreună cu soția sa, o locuință proprietate personală”.

Dobrițoiu a recunoscut de altfel că contractul de închiriere era expirat, însă a susținut mereu că deținea la vremea respectivă o casă de vacanță, nu una de locuit, astfel că ar fi îndeplinit condițiile legale.

Alături de Dobrițoiu mai sunt urmăriți penal alte 10 persoane cu funcții de conducere în MApn, în perioada 2005, pentru achiziții similare de locuințe de serviciu.

Urmărirea penală are loc în dosarul generalului Traian Pigui, fost șef al Direcției domenii și infrastructură din MApN, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Pigui este cel care a atribuit locuințele de serviciu șefilor din MApN, printre care și Corneliu Dobrițoiu.

Locuințele au fost cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor). Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau, la data apariției legii, locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale, le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care, titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat.

Prejudiciul estimat de procurorii DNA este de 1,2 milioane lei.