Doi jurnaliști REUTERS, condamnați la ani grei de închisoare în Myanmar

Publicat: 03 09. 2018, 12:49

This browser does not support the video element.

O instanță din Myanmar a condamnat doi jurnaliști Reuters la șapte ani de închisoare pentru încălcarea unei legi cu privire la secrete de stat în timpul investigării violențelor împotriva etnicilor musulmani Rohingya, informează Reuters și BBC. Uniunea Europeană cere eliberarea imediată și necondiționată a acestora.

Uniunea Europeană cere eliberarea imediată și necondiționată a celor doi jurnaliști Reuters condamnați luni la șapte ani de închisoare de către un tribunal din Myanmar pentru încălcarea unei legi a secretui de stat, relatează Reuters.

Un judecător din Myanmar i-a găsit pe Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, și pe Kyaw Soe Oo, 28 de ani, vinovați de încălcarea unei legi cu privire la secretele de stat și au fost condamnați la șapte ani de închisoare.

Serviciul de politică externă al UE a transmis că sentința „subminează libertatea presei, dreptul publicului la informație și dezvoltarea statului de drept în Myanmar”.

„Trebuie să fie revizuite sentințele de închisoare ale lui Wa Lone și ale lui Kyaw Soe Oo, iar cei doi jurnaliști să fie eliberați imediat și necondiționat”, a anunțat serviciul.

Verdictul vine pe fondul presiunii crescânde asupra guvernului laureatului Nobel Aung San Suu Kyi în legătură cu o represiune a securității declanșată de atacurile insurgenților musulmani Rohingya asupra forțelor de securitate în august 2017.

Mai mult de 700.000 de musulmani Rohingya, apatrizi, au fugit de-a lungul graniței cu Myanmar cu Bangladesh, potrivit agențiilor ONU.

Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, și Kyaw Soe Oo de 28 de ani, au colectat dovezi privind execuția a zece militanți Rohingya de către armata din satul Inn Din din nordul statului Rakhine.

Reporterii au spus instanței că doi ofițeri de poliție le-au înmânat documente la un restaurant din nordul orașului Yangon, cu câteva momente înainte ca alți ofițeri să-i aresteze.

Apărătorii libertății presei, ONU, Uniunea Europeană și alte țări, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia, au cerut achitarea jurnaliștilor Reuters.

„Astăzi este o zi tristă pentru Myanmar, pentru jurnaliștii Reuters Wa Lone și Kyaw Soe Oo și pentru presa de pretutindeni”, a declarat redactorul șef al Reuters Stephen J Adler.

Decizia vine la un an după criza din statul Rakhine când un grup militant Rohingya a atacat mai multe posturi de poliție.