DOSAR PENAL pentru votul din diaspora. Parchetul General a început ANCHETA după sesizările românilor din străinătate

DOSAR PENAL pentru votul din diaspora. Parchetul General a început ANCHETA după sesizările românilor din străinătate
Publicat: 20/11/2014, 10:30

Tiberiu Nițu a precizat că cercetările in rem privind modul în care s-a organizat votul pentru românii din străinătate a început imediat după turul I, fiind depuse mai multe sesizări în care sunt indicați drept responsabili miniștrii.

„S-a început urmărirea penală față de faptă și s-au cerut relații de la alte autorități și ancheta e în desfășurare. Au fost foarte multe sesizări încă din primul tur, ancheta fiind începută încă din primul tur. Urmărirea penală este începută cu privire la infracțiunea de împiedicarea exercitării dreptului la vot prevăzută de articolul 385 din Codul Penal. Potrivit sesizărilor, sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor și în general a celor care au organizat alegerile. Plângerile, cele mai multe sunt venite din partea persoanelor dar și din partea diferitelor instituții. Cele mai multe sunt venite pe mail. Nu știm câte sunt”, a declarat procurorul general, Tiberiu Nițu

La rândul său, șefa Curții Supreme, Livia Stanciu a susținut că se putea emite o ordonanță de urgență pentru suplimentarea secțiilor de vot din străinătate.

„Din acest punct de vedere eu cred că este în totdeauna bine de făcut, nu numai în acest caz dar cu atât mai mult pentru că este o chestiune care a interesat toată populația. Și aici vorbesc ca cetățean. Ca cetățean cred că pe orice problematică trebuie să se efectueze cercetări pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populația l-a manifestat față de acest subiect”, a spus ea.

Întreabată dacă legal se putea da o derogare de la lege pentru ca ulterior guvernul să înființeze noi secții de votare. „Strict pe lege sigur că se putea da ordonanță de urgență.

Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 23.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, față de peste 161.000 în primul tur, cei mai mulți votanți înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franța și Germania, conform datelor BEC. În ciuda numărului record de români care s-au prezentat la vot în străinătate pentru alegerea noului președinte al României, au existat, din nou, mii de concetățeni care nu au putut vota, după cum gândul a transmis pe tot parcursul zilei de duminică. Totodată, amintim că la Paris și la Torino s-a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau față de neprelungirea programului de vot. Mai mult, la Londra, secția de votare de la Brent Civic și-a închis porțile cu o oră și jumătate înainte de finalul programului de vot, organizatorii considerând că doar cei care mai erau înăuntru puteau vota.

Comisia Europeană a declarat luni, la solicitarea ziarului Gândul, că se așteaptă ca autoritățile române să analizeze toate problemele semnalate de românii din străinătate care nu au putut vota. De asemenea, executivul european condus de Jean-Claude Juncker va urmări cu atenție procesul de clarificare a situației.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și-a anunțat marți demisia din funcția de ministru de Externe, în contextul problemelor de la organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate. Meleșcanu a spus că măsurile luate de el în puținul timp în care a condus MAE au fost cele care au permis o prezență record la alegerile din afara țării și că de vină pentru problemele înregistrate a fost doar legea rigidă, care trebuie schimbată și adaptată la realitățile demografice actuale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”