Două cazuri de meningo-encefalită West Nile, confirmate la Sibiu

Publicat: 11 09. 2015, 20:24

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că în județ s-au înregistrat două cazuri de encefalită West Nile.

Boala a fost confirmată la un bărbat de 60 de ani, din municipiul Sibiu, care a ajuns la Spitalul Județean Sibiu, unde a primit îngrjiri medicale, iar în cursul zilei de vineri a fost externat, dar și la o femeie de 54 de ani, tot din municipiul Sibiu, care este în continuare internată în unitatea medicală, starea sa fiind gravă.

Potrivit sursei citate, între cele două persoane nu există nicio legătură.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu, Decebal Todăriță, a precizat că pacienta, care s-a prezentat cu „o severă meningo – encefalită virală West-Nile, cu componentă autoimună” a fost supusă, în cadrul secției Anestezie Terapie Intensivă, la „o metodă de epurare extrarenală intitulată dublă filtrare plasmafereză”.

„Plasmafereza este o tehnică transfuzională care permite, doar la Sibiu, prelevarea plasmei de la un donator de sânge sau de la un bolnav. La un bolnav, plasmafereza are drept scop un schimb plasmatic care permite micșorarea concentrației în sânge a elementelor toxice (proteine, lipide, anticorpi și complexe imune circulante). Această tehnică este utilizată în tratamentul unor boli neurologice, al cazurilor de hipervâscozitate sangvină sau al bolilor autoimune, precum și în hipercolesterolemia familială”, a precizat Decebal Todăriță.

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Spitalului Județean Sibiu, în urma procedurii respective starea pacientei s-a ameliorat, dar aceasta va mai rămâne internată în spital.

Datele statistice arată că în județul Sibiu s-a mai înregistrat un caz de meningo-encefalită West Nile în anul 2014.