Dragnea a semnat un contract de restaurare a mânăstirii Putna de peste 3 milioane de euro

Publicat: 27 03. 2014, 14:38
Actualizat: 06 02. 2019, 11:08

„Vorbim azi de peste trei milioane de Euro, bani europeni, alocați pentru restaurarea mănăstirii Putna și a infrastructurii conexe. Banii vor fi alocați pentru restaurarea și consolidarea Casei domnești, a atelierelor, a stăreției, a cramei și a chiliilor care fac parte din ansamblul mânăstirii Putna, dar și pentru sistemul electric și termic al mânăstirii”, a spus Dragnea, după ce a semnat proiectul, împreună cu părintele stareț Velnic Mihai, la sediul MDRAP.

Dragnea a spus că mânăstirea Putna reprezintă un simbol cultural important pentru România, fiind legată direct de domnitorul Ștefan cel Mare, care „se odihnește acolo”, și de istoria pe care acesta a scris-o pentru poporul român.

„Eminescu a spus că la Putna se află Ierusalimul neamului român. E un simbol central pentru cultura românească și acest contract nu reprezintă numai o valoare economică și turistică, ci este vorba de conservarea unui simbol național, cultural al poporului român, e un simbol al credinței ortodoxe a acestui popor”, a spus Dragnea.

El a spus că proiectul a fost depus de către starețul mânăstirii Putna în 2010, dar atunci nu a fost considerat important.

Dragnea a precizat că a ținut ca proiectul să fie demarat cât mai repede astfel încât, peste doi ani, când se vor sărbători 550 de ani de la ctitorire, mânăstirea să arate așa cum se cuvine.

Vicepremierul a menționat că suma totală a proiectului este de 3,25 milioane euro, din care suma de la CE este de 3,15 milioane euro iar contribuția românească este de 0,11 milioane euro, respectiv 90-100.000 de euro. El a spus a lucrările vor demara de îndată.

Dragnea a mai spus, răspunzând unei întrebări, că în zilele următoare va mai semna două contacte de finanțare pentru o mânăstire și o biserică veche în Moldova, aflate în Suceava, respectiv Bacău. „E un domeniu căruia îi acordăm foarte multă importanță. Discutăm de conservarea valorilor culturale, a tradițiilor, a unor izvoare istorice cu relevanță”, a spus Dragnea.

Proiectul semnat joi este intitulat „Restaurare, modernizare și conservare a patrimoniului cultural, național și a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna” și va fi derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa 5, Domeniul Major de Intervenție 5.1 – „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

Mânăstirea Putna este prima ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare și locul unde se află mormântul domnitorului. Construcția mânăstirii a fost finalizată în 1481, aceasta fiind prevăzută și cu incintă fortificată.