SĂ ÎNVINGĂ RAȚIONALUL. Dragoș Anastasiu este încântat de sfatul Patriarhiei Române cu privire la sărutatul icoanelor. „Este binevenit”

Publicat: 02 03. 2020, 17:17
Actualizat: 02 03. 2020, 18:17

În contextul îngrijorării provocate de creșterea riscului de contaminare cu coronavirusul COVID-19, sfatul Patriarhiei Române pentru cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire, și anume de a evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, îl încântă pe antreprenorul Dragoș Anastastiu.

„Mie mi-a plăcut un singur sfat. Mi-a plăcut până acum sfatul Bisericii Ortodoxe Române să nu se mai pupe icoanele, lucru la care eu mă uit în fiecare duminică. Sincer, în fiecare duminică îmi pun această întrebare – de ce lumea pupă (n.r. – icoanele)? Că poți avea o plecăciune. Acest sfat este binevenit, să nu se mai pupe icoanele. Este un sfat medical binevenit. Istoric, ciuma așa s-a răspândit, prin pupatul icoanelor, acum mulți ani”, a declarat Anastasiu în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc luni, 2 martie 2020, la sediul Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

În ceea ce privește subiectul dezbătut de antreprenorul român în cadrul conferinței de presă, unul care vizează implicațiile COVID-19 pentru turism, Anastasiu a declarat că românii trebuie să iasă din zona emțională și să intre în cea rațională.

Doar așa, mai precizează antreprenorul, „România va fi o țară normal de vizitat”.

„Se dau tot felul sfaturi pentru că sunt tot felul de oameni care nu înțeleg foarte bine toate fenomenele, dar își dau cu părerea. Pe baza faptului să ne închidem în case, hai să nu mai mergem la universități, am văzut că se anulează evenimente relativ mici, adică de 300-400 de oameni. Nu vorbim de evenimente de genul Salonul Auto de la Geneva unde erau așteptați 500.000 de oameni. Am văzut că s-au închis și niște școli etc.”, a afirmat Dragoș Michael Anastasiu. „Nu vreau să-i blamez pe acei oameni. Spun doar că nu au ieșit din zona emoțională și nu au intrat în zona rațională. Zona rațională spune să nu te duci unde este focar, unde este carantină. Dar oriunde altundeva te poți duce. Mesajul este business as usual, life in a normal way. Altceva este emoțional. În momentul în care toată lumea asta revine la rațiune, România va fi o țară normal de vizitat și nu cred că sunt probleme în acest sens”.

„Persoanele pot asculta Sfânta Liturghie la radio și TV”

Joi, 27 februarie 2020, Patriarhia Română îndemna la calm și făcea apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.).

De asemenea, în acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română recomanda persoanelor care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, să evite locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective puteau asculta Sfânta Liturghie difuzată de canalele de radio și de televiziune dedicate.

În plus, persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună, pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin).

„Menționăm că, în Biserică, Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă. Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează. Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie”, se preciza în documentul de presă al Bisericii Ortodoxe Române.

Sursă foto: Dragoș Anastasiu/Facebook/Basilica/fotografii cu caracter ilustrativ