După atentatele de la Bruxelles, parlamentarii din comisia SRI au luat o decizie de urgență. „Din nefericire, ne aflăm într-o menghină foarte complicată”

Publicat: 23 03. 2016, 08:47
Actualizat: 12 10. 2016, 11:29

Șefii SRI sunt chemați miercuri la raport de parlamentarii din Comisia de control care, în contextul atentatelor de la Bruxelles, au solicitat din partea instituției o evaluare a riscurilor de terorism la care este supusă România și o estimare referitoare la posibilitatea ca acestea să crească în intervalul care urmează. Președintele Comisiei, deputatul Georgian Pop susține că a cerut conducerii SRI să vină cu un document scris care să reprezinte o evaluare a riscurilor teroriste.

„Din nefericire ne aflăm într-o menghină foarte complicată. La vest – Bruxelles și Paris – aceste atentate nu au fost sporadice, ci în cascadă. La fel se întâmplă în est – în Turcia, unde nu au fost evenimente izolate, au fost atentate programate și executate în cascadă. Sigur, în momentul de față în România sistemul de prevenție pe dimensiunea antiteroristă a fost menținut pe albastru – precaut, ceea ce însemană un nivel relativ scăzut. Dar vă asigur că menținerea acestui nivel înseamnă foarte multă muncă de prevenție. Ofițerii și subofițerii muncesc non-stop pentru a monitoriza și pentru a preveni să se întâmple ceva la noi în țară”, a afirmat președintele Comisiei de control parlamentar asupra activității SRI.

Parlamentarii au solicitat SRI să comunice clar asupra modificărilor de ordin juridic care ar trebui aduse, în așa fel încât Serviciul să aibă pârghiile necesare pentru a menține riscul terorist la un nivel cât mai scăzut. În plus, Georgian Pop susține că Ordonanța de Urgență privind interceptările ar trebui modificată în Parlament astfel încât să fie păstrată colaborare între SRI și DIICOT în ceea ce privește terorismul.

„Pot să vă dau câteva exemplu, nu avem reglementată încă chestiunea cu cartelele prepay, pe zona teroristă e o vulnerabilitate. Nu avem reglementată legea securității cibernetice, teroriștii comunică în spațiul virtual. În ceea ce privește ordonanța interceptărilor, eu cred că va trebui să îmbunătățim această ordonanță, dar dimensiunea de cooperare între SRI și DIICOT trebuie prezervată, dacă acea colaborare e întreruptă e cea mai mare eroare strategică în acest context”, a mai spus Georgian Pop.