E OFICIAL. Epidemie de rujeolă în România. Câte sute de cazuri s-au înregistrat în ultimele două săptămâni

Publicat: 07 07. 2017, 14:55
Actualizat: 07 07. 2017, 15:07

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri este de 7.647, din care 31 de decese.

Astfel, opt decese au fost înregistrate în județul Timiș, șase în județul Arad, șase în județul Dolj, trei în județul Caraș Severin și câte unul în Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare,Vaslui, Galați, Mureș și București.

În urmă cu două săptămâni, la raportarea din 23 iunie, numărul total de cazuri de rujeolă confirmate era de 7.282.

Mii de copii din țară sunt pe listele de așteptare la medicul de familie pentru vaccinurile obligatorii.

În tot acest timp, Ministerul Sănătății a anunțat că a început marți livrarea noilor doze de vaccin hexavalent în țară, peste 245.000 de doze de hexavalent urmând să ajungă la cabinetele medicilor de familie și la direcțiile județene de sănătate. 

Noile doze de vaccin ar trebui să acopere necesarul pentru următoarele cinci luni.

„Începând cu data de astăzi, 4 iulie a.c., Ministerul Sănătății a început repartizarea în teritoriu a 245.498 de doze de vaccin hexavalent. Cantitatea acoperă necesarul de hexavalent pentru următoarea perioadă (cca. 5 luni), iar dozele vor ajunge în toate județele României conform calendarului programat”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății. 

Potrivit ministerului Sănătății, tranșa actuală, de 245.498 de doze, este livrată înainte de termenul contractual stabilit în contractul de achiziție, respectiv lunile iulie și octombrie 2017.

Instituția a mai anunțat că a demarat toate procedurile de achiziție a vaccinului hexavalent pentru următorii patru anii, respectiv 2018-2022.