EFECTELE #COVID-19 | Câți români și-au pierdut locul de muncă sau au fost trimiși în șomaj tehnic. Unii se plâng că, de acasă, lucrează cel puțin la fel sau chiar mai mult decât înainte

Publicat: 13 04. 2020, 13:07
Actualizat: 13 04. 2020, 14:10
Unul din zece respondenți au declarat că și-au pierdut locul de muncă, iar aproximativ 15% au fost trimiși în șomaj tehnic

Potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare BestJobs, unul din zece respondenți au declarat că și-au pierdut locul de muncă, iar aproximativ 15% au fost trimiși în șomaj tehnic, în timp ce 16% au acum un salariu mai mic.

În plus, mai multe de 25% dintre românii care practică munca la domiciliu sau telemunca, spun că lucrează cel puțin la fel sau chiar mai mult decât înainte.

De asemenea, angajații pentru care situația profesională a rămas neschimbată de la declararea pandemiei de coronavirus totalizează 32% din totalul celor intervievați.

În plus, în contextul actual, cu riscuri mari pentru economie cauzate de epidemia de COVID-19, mai bine de 90% din angajați apreciază că e greu sau chiar foarte greu să găsești un nou loc de muncă.

Conform rezultatelor studiului, o treime dintre angajați sunt îngrijorați în ceea ce privește perspectivele lor profesionale și, indiferent de situația actuală, se tem că ar putea să-și piardă locul de muncă în perioada următoare. Tot în acest context, rezultatele studiului realizat de platforma de recrutare indică faptul că aproape 35% dintre intervievați se așteaptă să-și găsească greu un nou loc de muncă dacă vor ajunge în această situație.

Perspectiva unui salariu mai mic îngrijorează alți 28% dintre angajați, iar aproape 17% se tem că ar putea fi nevoiți să se reprofileze în perioada următoare. Doar aproximativ 15% dintre respondenți sunt convinși că situația lor profesională va rămâne în continuare neschimbată în acest an.

„Dintre cei care și-au păstrat locul de muncă, chiar dacă nu în aceleași condiții ca înainte de criză, mai mult de un sfert lucrează acum de acasă și tot atâția spun că lucrează cel puțin la fel sau chiar mai mult decât înainte. Totuși, în cazul a 14% dintre angajații intervievați activitatea companiei s-a restrâns vizibil și lucrează mult mai puțin în această perioadă”, susțin specialiștii BestJobs.

Un alt aspect surprins de studiu este și acela al echilibrului financiar în contextul efectelor #covid-19. Astel, pierderea locului de muncă implică presiuni financiare importante asupra bugetului de familie, în contextul în care mai bine de 36% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs au recunoscut că nu au deloc economii, iar 42% spun că au bani cât să le ajungă pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni.

Doar 8% dintre respondenți au afirmat că dacă își vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii au bani în cont cât să trăiască liniștiți cel mult un an.

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-8 aprilie 2020, pe un eșantion de 922 de utilizatori de internet din România.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ