Elena Băsescu, în Parlamentul European: Autoritățile române să elaboreze un cod de conduită pentru mass-media

Publicat: 22 05. 2013, 11:26
Actualizat: 25 06. 2013, 14:38

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a afirmat în plenul Parlamentului European că autoritățile române trebuie să elaboreze un cod de conduită pentru mass-media, așa cum a recomandat ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

Ea a luat marți cuvântul în dezbaterea referitoare la adoptarea rezoluției PE privind libertatea mass-media, bazată pe un raport elaborat de europarlamentarul PNL Renate Weber.

Elena Băsescu a arătat că susține raportul Weber deoarece consideră și ea că „defăimarea nu ar trebui incriminată în Statele Membre” ale UE, dar și că trebuie elaborate standarde profesionale și coduri etice la nivel național pentru jurnaliști.

„O mass-media independentă trebuie să fie imparțială și obiectivă, să respecte viața privată a oamenilor și să facă diferența între fapte și opinii atunci când informează. Salut prevederile raportului conform cărora ar trebui elaborate standarde profesionale și coduri etice la nivel național. Ultimul Raport MCV constată presiunile pe care o parte a mass-mediei le face asupra actului de justiție în România. De aceea, aș dori să solicit autorităților din România să elaboreze un Cod de Conduită așa cum recomandă ultimul Raport MCV”, a afirmat Elena Băsescu.

Ea a mai evidențiat că trebuie garantată și independența organismelor naționale de supraveghere ale mass-media pentru a avea o creștere a calității actului jurnalistic și o informare corectă a cetățenilor.

Parlamentul European a adoptat marți raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertății mass-media, printre acestea fiind și recomandarea ca statele membre UE să adopte legislație împotriva infiltrării în redacții a agenților acoperiți.

De asemenea, raportul Weber cere Comisiei Europene monitorizarea modului în care în statele membre este respectată libertatea presei.

Raportul solicită statelor membre și UE elaborarea unor proceduri și mecanisme pentru alegerea și numirea managerilor din mass-media publice, consiliile de administrație, consiliile mass-media și conducerea organismelor de reglementare, având la bază transparența, meritele profesionale, experiența incontestabilă și care să asigure profesionalism, integritate, independență în detrimentul criteriilor politice și partizane.

De asemenea, raportul Weber mai cere norme care să asigure rezolvarea situațiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din întrepătrunderea funcțiilor politice cu cele de control asupra unor instituții mass-media și, în special, să asigure că proprietarii conglomeratelor media sunt întotdeauna cunoscuți în mod public, pentru a se evita conflictele de interese.

Comisia Europeană a afirmat, în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), publicat pe 30 ianuarie, că au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum și îndoieli privind eficacitatea supravegherii desfășurate de CNA, fiind necesară revizuirea normelor pentru garantarea protecției instituțiilor.edia sunt întotdeauna cunoscuți în mod public, pentru a se evita conflictele de interese.