Elena Udrea este citată vineri la DNA, după avizul deputaților pentru urmărirea penală și reținerea sa

Publicat: 30 10. 2015, 09:43

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că documentele privind avizarea cererilor de începere a urmăririi penale și de reținere a deputatului Elena Udrea au ajuns joi de la Camera Deputaților la Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii au citat-o pe Elena Udrea să se prezinte vineri la DNA, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile din noul dosar, care vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care Elena Udrea ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că urmează să meargă vineri la DNA, împreună cu clienta sa, Elena Udrea.

Procurorii au chemat-o pe Elena Udrea la DNA după ce plenul Camerei Deputaților a avizat cererea de începere a urmăririi penale a deputatul în noul dosar și a încuviințat reținerea acesteia, însă nu și arestarea preventivă.

Astfel, procurorii vor putea să îi aducă la cunoștință acuzațiile, o vor putea reține pentru 24 de ore, însă nu vor putea cere și arestarea acesteia, putând lua măsura controlului judiciar.

Elena Udrea a declarat, după votul din Parlament în care s-a aprobat reținerea, dar nu și arestarea sa, că este strigător la cer, că ceea ce s-a întâmplat „este circ, și nu justiție”, adăugând: „Au dat-o ca la rabini: una pentru procurori, una pentru Udrea”.

„Ei au nevoie de curaj pentru a recunoaște lucrurile despre care știm toți că se întâmplă, abuzurile care se întâmplă, se poartă exact așa cum este imaginea despre Parlament, deci până la urmă ne merităm. Eu v-am spus că ceea ce mi se întâmplă mie e o poveste de destin, luați-o ca atare”, a declarat Udrea.

În cazul solicitării DNA de arestare a deputatului Elena Udrea și-au exprimat opțiunea 220 de deputați, din care 115 voturi „pentru” arestarea preventivă și 105 „împotrivă”. Pentru încuviințarea solicitării erau necesare 122 de voturi.

DNA a cerut în 20 octombrie aviz de la Camera Deputaților pentru începerea urmăririi penale, reținerii și arestării preventive a deputatului Elena Udrea, în noul dosar.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

„În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru al Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a precizat DNA.

Anchetatorii susțin că, pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

„În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanței de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novație cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acțiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacției în numele său și să efectueze plățile aferente prin creditarea societății, disimulând astfel proveniența sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăților efectuate pentru societatea mass media și ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanței ce a făcut obiectul novației cu firma omului de afaceri de la care a primit creanța”, a mai arătat DNA.

Elena Udrea susține că omul de afaceri căruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzăianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acești bani și care trebuie să răspundă.

„Omul de afaceri este Buzăianu. Trec peste faptul că din 2005 eu și Buzăianu suntem în conflict deschis și că din cauza acestei lupte duse de mine cu el și cu Dinu Patriciu a apărut sintagma «băieții deștepți din energie». Buzăianu nu poate spune vreodată că s-a întâlnit cu mine. Poate o dată în 2005, deci nu aveam cum să îi pretind eu bani. Povestea, în schimb, o cunosc și este o poveste la care va trebui să răspundă doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a întrebat nimeni, dacă m-ar fi întrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile cu faptele pe care o descriu”, a afirmat Udrea.

Referindu-se la acuzațiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie și vânzarea la preț subevaluat, Elena Udrea a spus că acea licitație a fost câștigată de „o persoană foarte apropiată” Anei Maria Topoliceanu.

„În speța cu vânzarea vilei de pe litoral, ea era șefa societății care a vândut vila din Eforie. Era o ruină, noi am vândut tot la vremea aceea pentru că era un patrimoniu în delăsare. Societatea care a cumpărat vila este un cunoscut, un apropiat al Anei Maria Topoliceanu, deci relația a fost între Topoliceanu și persoana care a cumpărat, dar eu cred că procedura a fost corectă”, a mai spus Udrea.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu și omul de afaceri Bogdan Buzăianu ar fi implicați în noul dosar în care este suspectată Elena Udrea.

Dan Andronic, asociatul majoritar al societății Editura Evenimentul și Capital, care editeaza publicațiile Evenimentul Zilei și Capital, și director general al Evenimentului Zilei a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție în 29 iulie, el spunând, la ieșire, că a fost chemat de anchetatori să aducă mai multe documente, fără a preciza în ce calitate a fost chemat.

Bogdan Buzăianu, proprietarul Energy Holding și finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Năstase Dan Ioan Popescu, este unul dintre „băieții deștepți” din energie, expresie lansată de fostul președinte Traian Băsescu, care îi definea astfel pe cei care cumpărau energie de la stat la prețuri subevaluate pentru a o revinde cu câștiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu „băieții deștepți” – 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.

Sursele judiciare citate au precizat că în acest dosar ar fi implicat și Radu Budeanu, fondatorul Cancan și cel care controlează publicația și proiectul Cancan TV difuzat pe acest site. În 7 octombrie, procurorii DNA au făcut percheziții la firma Cancan TV, la cabinete de avocatură și la locuințele mai multor persoane, într-un dosar privind fapte de trafic de influență și spălare de bani, iar surse judiciare afirmau că printre cei vizați de anchetatori ar fi politicieni și patroni de presă. Aceleași surse afirmau că și Radu Budeanu, care în prezent nu mai este în acționariatul firmei, dar controlează publicația tabloidă și proiectul Cancan TV, ar fi vizat în anchetă și urmează să fie audiat, în prezent acesta fiind plecat din țară.