Elevi din județul Suceava, primiți în școli vechi de o sută de ani

Publicat: 13 09. 2013, 13:02
Actualizat: 28 09. 2018, 17:03
Mai multe școli din județul Suceava funcționează în clădiri vechi de peste o sută de ani, nereabilitate, existând situații în care a fost începută construcția unor școli, dar lucrările nu au fost finalizate din lipsa banilor. Potrivit ISJ, în unele școli condițiile sunt similare celor din anii '50.

Mai multe școli din județul Suceava funcționează în clădiri vechi de peste o sută de ani, nereabilitate, existând situații în care a fost începută construcția unor școli, dar lucrările nu au fost finalizate din lipsa banilor. Potrivit ISJ, în unele școli condițiile sunt similare celor din anii ’50.

Inspectorul școlar general al județului Suceava, Gheorghe Lazăr, a spus că Suceava se află printre județele cu cele mai puține școli autorizate sanitar, mai ales din cauza lipsei apei curente sau a grupurilor sanitare, arătând că în județ există unități de învățământ în care condițiile sunt similare celor din anii ’50.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Suceava, Laura Hacman, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în noul an școlar vor fi unități de învățământ, majoritatea grădinițe, care vor funcționa în spații închiriate, întrucât nu dispun de spații proprii.

Ea a dat ca exemplu trei grădinițe din localitatea Cajvana și două din Marginea, care vor funcționa în case particulare.

Consilierul pentru Investiții al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Ștefan Văideanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în județul Suceava există școli care funcționează în clădiri cu o vechime de aproximativ 100 de ani, care nu au mai fost reabilitate, între acestea numărându-se Școala din Coșna, Școala din Probota- Dolhasca, Școala Drăgoiești, Școala Doroteia- Frasin, Școala Roșcani- Liteni, Școala nr. 1 Râșca, Școala Țibeni- Satu Mare sau clădirea Colegiului „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți.

Văideanu a spus că într-o situație similară este și Școala nr. 4 din Vatra Dornei. Deși aici s-a construit o școală nouă, lucrările nu au fost deocamdată finalizate din lipsă de fonduri, astfel că orele se vor desfășura în vechea clădire.

Potrivit unei statistici a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Suceava, la șapte școli din localitățile Adâncata, Fetești, Hânțești, Păltinoasa, Bucșoaia, Frasin și Vatra Dornei se fac încă lucrări de reabilitare, astfel că elevii nu vor beneficia de toate sălile de clasă.

De asemenea, la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți și la Școala gimnazială Rădășeni există probleme cu spațiile destinate elevilor, întrucât nu au fost alocate fonduri pentru lucrări de reabilitare a sălilor de clasă.

Probleme similare, privind spațiile insuficiente de școlarizare, se înregistrează și la alte șapte unități de învățământ din județ, din cauza unor retrocedări, închirieri sau spații degradate.

Elevii de la Școala primară din Plopi, unde doar 50 la sută din lucrările de reabilitare au fost executate, vor fi transportați la Școala Gimnazială Nr.1 din Bogdănești, pentru cursuri. Și cei 45 de elevi de la Școala primară din satul Ciumulești, care este închisă după ce a intrat într-un proiect de reconstrucție, vor fi duși la Școala gimnazială din Vadu Moldovei.

Totodată, elevii de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni vor învăța în spații improprii, în două schimburi din cauza numărului mare de școlari.

Potrivit situației întocmite de ISJ Suceava, la școala gimnazială din Frasin și la școala nr. 2 din Vicovu de Jos sunt probleme privind funcționarea centralelor termice, iar la Școala Gimnazială Satu Mare și la Școala Gimnazială Burla nu există suficienți fochiști.

De asemenea, la trei licee din județ, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” Broșteni, Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni, există probleme privind dotarea cu material didactic sau mobilier.

Există însă și o situație în care o școală construită în 1908, în timpul administrației austriece în Bucovina, a fost reabilitată cu 2,8 milioane de lei, fonduri de la Banca Europeană de Investiții și BDCE, aceasta fiind inaugurată joi.

Potrivit directorului Școlii gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Grănicești, Sextilia Gherasă, unitatea școlară a intrat într-un program de reabilitare derulat de Ministerul Educației, valoarea totală a investiției fiind de 2,8 milioane de lei, reprezentând fonduri de la Banca Europeană de Investiții și BDCE.

Conform sursei citate, lucrările de reabilitare ale unității școlare au început în anul 2011, aici învățând 372 de copii.

Nici în privința microbuzelor școlare situația nu este mai bună, existând 90 de mașini repartizate de Ministerul Educației începând cu anul 2006, care sunt într-o stare avansată de uzură, o altă problemă fiind legată de lipsa șoferilor.

În aceste condiții, ISJ Suceava a solicitat MEN 31 de microbuze școlare în urma cererilor primite de la școli.