Elon Musk a descoperit că România și Ciad au steaguri aproape identice: De ce nu vorbesc mai mulți oameni despre asta? / Cererea controversată făcută de statul african la ONU

Publicat: 09 09. 2019, 16:13
Actualizat: 08 01. 2020, 21:27

Cele două țări, una situată în centrul Africii și alta în estul Europei, folosesc steaguri cu culorile roșu, galben și albastru poziționate în benzi verticale, la care diferă doar nuanța de albastru (indigo la cel al Ciadului, în loc de cobalt la cel românesc).

Totuși, steagul României este mai vechi cu aproape un secol decât cel al Ciadului, iar cele două țări nu au o istorie comună. Au existat, totuși, unele controverse. Ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizației Națiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU. Cererea a fost respinsă deoarece tricolorului României este mai vechi, existând în forma actuală din 1861.

Constituția României prevede că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.

Inițial, imediat după dobândirea independenței în 1959, steagul propus al Ciadului avea o bandă verde, dar statul a decis să o schimbe cu una albastră deoarece drapelul semăna foarte mult cu cel al altei țări africane, Mali. Cele trei culori actuale reprezintă râurile țării (albastru), deșertul (galben) și sângele martirilor (roșu). În cazul steagului României, prima semnificație atribuită culorilor a fost, în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu: libertate (albastrul cerului), dreptate (galbenul ogoarelor), frăție (roșul sângelui).

E posibil ca Musk să fi făcut descoperirea după ce a căutat mai multe informații despre România atunci când Tesla a decis să se extindă și pe această piață. Compania auto a anunțat recent că va face livrări în România, începând cu anul viitor.