Ești ÎNREGISTRAT, puișor! Lasă că te spun eu la POLIȚIE! Nu vă lăsați păcăliți de metoda ACCIDENTUL

Publicat: 16 02. 2019, 19:00

Nu vă lăsați păcăliți de metoda „accidentul”!, avertizează Poliția Română. „Accidentul” este o tehnică de înșelăciune prin care victimele sunt mințite că rude de-ale lor plecate în străinătate au provocat un accident, și pentru a le salva de închisoare trebuie să scoată din buzunar o sumă de bani. Deși această tehnică și-a avut apogeul în anul 2016, există încă infractori care apelează la acest subterfugiu.

Pentru a atrage atenția asupra pașilor pe care îi urmează un asfel de infractor, Poliția Română a publicat înregistrarea unei convorbiri în care un bărbat de 61 de ani ar fi putut pica în plasă, dacă nu era vigilent. 

Infractorul l-a sunat în timpul nopții pe domnul Neculae, dându-se drept un comisar de poliție. Infractorul i-a cerut informații despre membrii familiei, despre copiii care posedă carnet de conducere și în cele din urmă despre băiatul care a părăsit țara. S-a mirat și a vorbit agresiv infractorul când Nea Neculae i-a dejucat planul.

„Ești înregistrat, puișor! Lasă că te spun eu la Poliție!” Sunt vorbele lui Nea Neculae care l-a pus la punct exemplar pe cel ce se dădea drept polițist și încerca să îl păcălească prin metoda ACCIDENTUL. Respect, Nea Neculae! Sunteți un model de urmat!, scrie Poliția Română

„Oameni buni, ascultați înregistrarea! Este reală și surprinde exact metoda folosită pentru înșelarea persoanelor de bună credință, în general vârstnici.

Lipsește din ea doar momentul în care falsul polițist cere bani pentru „ajutorul” oferit. N-a mai apucat, pentru că Nea Neculae a intuit ce se întâmpla, și-a contactat fiul să se asigure că este în regulă și apoi l-a muștruluit zdravăn pe impostor.

Tehnica folosită cu Nea Neculae
1) Se dă drept comisar de poliție de la Rutieră din Brăila
2) Cere informații despre membrii familiei: „Aveți pe cineva care a părăsit România? Pe cine anume? (fiul) În ce țară?” 
3) Încearcă să intre sub pielea victimei: „Suferiți cu ceva? Sunteți bolnav? Se poate discuta cu dumneavoastră?”
4) Dă lovitura de grație: „Ne-a sunat Ambasada română din Germania și ne-a comunicat în felul următor. Fiul dumneavoastră, din păcate, a lovit o fetiță de 12 ani, pe trecerea de pietoni. Fetița momentală este foarte gravă internată în spitalul de copii, iar fiul dumneavoastră este reținut la organele de poliție din Germania”. 
5) Odată victima debusolată, devine agresiv în exprimare, pentru amplificarea stării de panică: „Vorbiți dom”le clar! Nu să taceți mut în telefon și eu să perd timp cu dumneavoastră.”
6) Simulează o discuție cu presupusul avocat al fiului pentru a transmite, subliminal, mesajul că tatăl nu va putea lua legătură cu fiul: „Nu mai vă aflați la secția de poliție, da? Dânsul o să fie reținut…”

Dacă Nea Neculae nu s-ar fi prins, impostorul urma să îi ceară bani pentru „salvarea” fiului său de pușcărie.

La fel s-a întâmplat, recent, și cu o femeie de 83 de ani din județul Vâlcea. Ea a fost contactată de un fals procuror, care i-a cerut suma de 10.000 de lei pentru a-i ajuta fiul să scape de închisoare după ce, chipurile, ar fi produs un accident în Italia.

Ea a acționat „ca la carte”. S-a dus la întâlnirea cu impostorul, dar nu singură, ci însoțită de polițiști. S-a făcut flagrantul în momentul în care bărbatul încasa banii și … ce să vezi? … era urmărit național pentru tentativă de omor și înșelăciune. Doi „ucenici” i-au asigurat spatele, dar degeaba. Au fost și ei săltați de Poliție, la scurt timp.

Iată, deci, ce fel de oameni se dedau la astfel de fapte .

E drept că infracțiunile de înșelăciune înregistrează un trend descendent în ultimii ani (21.469 în 2016, 18.841 în 2017 și 17.846 în 2018). La fel de adevărat este și faptul că, din totalul lor, sub 10% sunt de tipul metoda ACCIDENTUL.

Chiar și așa, părinții și bunicii noștri merită avertizați! Arătați-le această înregistrare și învățați-i să nu se lase păcăliți de astfel de oameni! 

Panica îngheață orice logică! Un om informat însă nu poate fi ușor de speriat! 

PS: Greșelile de exprimare sunt opera impostorului! Ar fi fost păcat să le corectăm”, a scis pe Facebook, Poliția Română.

FOTO: Captură Facebook/ Poliția Română