Etilotest și Drugtest. Ce se întâmplă cu șoferii care nu vor să fie testați. Când poate fi REFUZATĂ testarea / Puțini știu asta!

Publicat: 15 02. 2024, 12:45

În conformitate cu legislația rutieră din România, șoferii sunt obligați să se supună testării pentru alcool sau droguri atunci când sunt solicitați de autorități.

Refuzul de a fi testat poate avea consecințe legale grave pentru șoferul respectiv.

Potrivit Legii nr. 61/1991 privind ordinea și disciplina în circulația pe drumurile publice din România, refuzul de a fi supus testării pentru alcool sau droguri poate duce la sancțiuni legale, cum ar fi suspendarea permisului de conducere, amenzi și chiar închisoare în anumite circumstanțe.

Mai exact, conform articolului 109 alineatul (1) din această lege, conducătorii de vehicule sunt obligați să se supună testelor de alcoolemie sau de alte substanțe, la solicitarea poliției rutiere.

Prin urmare, în România, refuzul de a fi testat pentru alcool sau droguri în timpul conducerii poate avea consecințe legale serioase. Este important să fie conștient de aceste obligații și de consecințele refuzului testării.

Pot refuza șoferii testarea pentru drug test sau alcool?

Celebrul polițist Octavian Perțea a vorbit despre condițiile în care șoferii pot opta să refuze testarea antidrog, folosind aparatul DrugTest, utilizat frecvent de agenții de la Rutieră.

Potrivit acestuia, refuzul poate fi făcut, dar cu o condiție esențială: solicitarea explicită a prelevării de probe biologice (urină) în cadrul unei unități medicale.

Această afirmație aruncă lumină asupra unui aspect crucial al legislației rutiere din România, scrie Playtech.

Conform detaliilor furnizate de Perțea, dacă un șofer alege să refuze testarea la fața locului, polițistul este obligat să îl însoțească la o unitate medicală pentru prelevarea de probe biologice și un examen clinic ulterior.