Europarlamentarul PSD Victor Negrescu: „Dacă erau preocupați de Educație, alocau acestui domeniu 10% din planul de redresare”

Publicat: 11 02. 2021, 22:55
Actualizat: 06 04. 2021, 15:04
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu: „Dacă erau preocupați de Educație, alocau acestui domeniu 10% din planul de redresare” / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă că, dacă președintele și guvernanții erau preocupați de Educație, alocau 10% din planul de redresare și reziliență pentru acest domeniu.

Europarlamentarul critică suma alocată de actuala guvernare educației

„Dacă erau atât de preocupați de educație, precum au spus în seara asta (joi seara-n.r.) în conferința de presă, susțineau propunerea pe care am lansat-o, aprobată de Parlamentul European, și susținută de toți experții în domeniu, pentru ca 10% din planurile de redresare și reziliență să meargă pentru educație”, a scris Victor Negrescu, vicepreședinte PSD, pe Facebook, după conferința de presă în care președintele Klaus Iohannis a anunțat rezultatele întâlnirii pe care a avut-o cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Dacă voiau să sprijine educația, de ce au acceptat ca executivul să aloce doar 3,18% pentru educație în planul făcut de Guvernul PNL și prezentat cu președintele de față? De ce au acceptat ca bugetul pentru educație pe anul 2020, făcut de Guvernul PNL, să fie la cel mai mic nivel?”, mai întreabă europarlamentarul.

Negrescu susține că i s-a permis ministerului să facă o strategie nesustenabilă pentru digitalizarea educației, fără calendar și alocări bugetare.

Educația trebuie să iasă din zona politică

„Dacă era importantă soarta copiilor care nu aveau acces la educație online, de ce nu au făcut nimic, nu au accesat toate fondurile europene dedicate și nu au îmbrățișat propunerile făcute la momentul respectiv? (…) Dacă vrem să ținem școlile deschise, cum s-a întâmplat în tot restul Europei, de ce am așteptat un an și nu s-a pregătit din timp redeschiderea școlilor? Au publicat ordinul cu câteva zile înainte. Noi am oferit soluții și am atras atenția asupra riscurilor”, a mai scris Negrescu pe rețeaua de socializare.

Europarlamentarul a precizat că în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European va susține toate proiectele care sprijină educația, dar nu va accepta ca educația să fie folosită ca un instrument politic sau de PR.

„Cred în dialog, cred că educația trebuie să iasă din zona politică, dar nu pot accepta să fim mințiți în permanență. Luni, la dezbaterea publică pe educație privind planul de redresare, se explica de ce educația o să primească mai puține resurse. Mai mult, în consultarea interinstituțională cu Ministerul Educației, reprezentanții instituției recunoșteau că nu au fost niciodată consultați. Este timpul să terminăm cu minciuna. Faptele vorbesc”, a mai spus europarlamentarul.

„Putem să aducem școlile în secolul 21”, a spus joi președintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că au fost identificate domeniile unde se poate face diferența cu bani europeni.